Reason

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se även Reason (tidskrift).

Reason är programvara för framställning av musik utvecklat av det svenska företaget Propellerhead Software. Programmet emulerar ett rack av hårdvarusynthar, sampler, sequencer, effekter och mixrar. Reason 1.0 kom i November 2000 och den senaste versionen är Reason 8. Reason kan med hjälp av Rewire länkas till andra program, så som Cubase, Sonar, Digital performer, Logic, ProTools, Madtracker, Ableton Live och Fruityloops. Det kan då agera mjukvarusynt och allt ljud överförs då i realtid mellan de två applikationerna.

Till skillnad från många andra applikationer för audioproduktion som finns tillgängliga på marknaden stöder inte Reason någon form av plug-ins, såsom till exempel VSTs. Istället förlitar sig Reason till största delen på de inbyggda ljudmodulerna, där manipulation av befintliga ljud, eller import av ljudbanker är de två sätten att tillföra programmet nya ljud. Det slutgiltiga ljudet kan bara begränsat manipuleras via utljudet från en bus.

Det finns dock en fördel, och direkt orsak, till att Reason använder Rewire tekniken, trots dess uppenbara nackdel jämfört med plug-in tekniken; Reason har, via sin egen rack och mixer, i det närmaste obegränsade möjligheter att skapa en unik och lättkontrollerad rack med mängder av samverkande syntar och effekter. Gör man en större motsvarande process med vanliga VST plug-ins i något traditionellt Sequenser/ljudbearbetningsprogram blir projektet lätt ogripbart, och i många fall är det helt omöjligt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]