Hoppa till innehållet

Redacted

Från Wikipedia
Redacted
GenreDrama
Krig
RegissörBrian De Palma
ProducentJason Kliot
Simone Urdl
Joana Vicente
Jennifer Weiss
ManusBrian De Palma
SkådespelarePatrick Carroll
Rob Devaney
Izzy Diaz
FotografJonathon Cliff
KlippningBill Pankow
ProduktionsbolagThe Film Farm
HDNet Films
DistributionMagnolia Pictures
Premiär31 augusti 2007
2 maj 2008 (Sverige)
Speltid90 minuter
LandUSA USA
Kanada
SpråkEngelska
Franska
Arabiska
Tyska
Budget$5 000 000
IMDb SFDb Elonet

Redacted är en krigsfilm från 2007, skriven och regisserad av Brian De Palma.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Även om filmen sägs vara fiktiv, är underlaget baserat på en sann historia, där fem amerikanska soldater i Irak utsatte en 14-årig flicka för gruppvåldtäkt och mord, efter att först ha mördat hennes mamma, pappa samt hennes 5-åriga syster. Därefter sattes kropparna i brand, vilket fick grannar att rusa till brottsplatsen. Två yngre bröder till den våldtagna flickan var inte hemma, och överlevede attacken. Soldaterna hade i uppgift att bevaka en vägspärr utanför orten Mahmudiyah, och de mördade bodde ca 200 meter från vägspärren. Ytterligare en amerikansk soldat som tillhörde gruppen hade vägrat medverka i brotten. Han var till slut tvungen att berätta vad som egentligen hade hänt för en psykolog. Flickan hade setts av de uttråkade soldaterna när hon arbetade i familjens trädgård. Samtliga inblandade dömdes till stränga straff i USA, även den sjätte soldaten för att inte ha hindrat överfallen.

Två soldater ur samma förband, och helt utan inblandning i våldtäkten och morden, kidnappades och halshöggs senare som hämnd för det inträffade. Mujaheddin tog på sig ansvaret och visade de döda soldaterna på en video.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in i Jordanien 2007. Den hade premiär vid filmfestivalen i Venedig, där Brian De Palma belönades med Silverlejonet för bästa regi.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]