Redacted

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Redacted
(Redacted)
Genre Drama
Krig
Regissör Brian De Palma
Producent Jason Kliot
Simone Urdl
Joana Vicente
Jennifer Weiss
Manus Brian De Palma
Skådespelare Patrick Carroll
Rob Devaney
Izzy Diaz
Fotograf Jonathon Cliff
Klippning Bill Pankow
Produktionsbolag The Film Farm
HDNet Films
Distribution Magnolia Pictures
Premiär 31 augusti 2007
Speltid 90 minuter
Land USA USA
Kanada
Språk Engelska
Franska
Arabiska
Tyska
Budget $5 000 000
IMDb SFDb

Redacted är en film skriven och regisserad av Brian De Palma från 2007.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Även om filmen sägs vara fiktiv, är underlaget baserat på en sann historia, där fem amerikanska soldater i Irak utsatte en 14-årig flicka för gruppvåldtäkt och mord, efter att först ha mördat hennes mamma, pappa samt hennes 5-åriga syster. Därefter sattes kropparna i brand, vilket fick grannar att rusa till brottsplatsen. Två yngre bröder till den våldtagna flickan var inte hemma, och överlevede attacken. Soldaterna hade i uppgift att bevaka en vägspärr utanför orten Mahmudiyah, och de mördade bodde ca 200 meter från vägspärren. Ytterligare en amerikansk soldat som tillhörde gruppen hade vägrat medverka i brotten. Han var till slut tvungen att berätta vad som egentligen hade hänt för en psykolog. Flickan hade setts av de uttråkade soldaterna när hon arbetade i familjens trädgård. Samtliga inblandade dömdes till stränga straff i USA, även den sjätte soldaten för att inte ha hindrat överfallen.

Två soldater ur samma förband, och helt utan inblandning i våldtäkten och morden, kidnappades och halshöggs senare som hämnd för det inträffade. Mujaheddin tog på sig ansvaret och visade de döda soldaterna på en video.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in i Jordanien 2007. Den hade premiär på Filmfestivalen i Venedig där den också belönades med silverlejonet.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]