Reeperbahn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om gatan i Hamburgs nöjeskvarter. För andra betydelser, se Reeperbahn (olika betydelser).
Reeperbahn.jpg

Reeperbahn, är en gata i stadsdelen St. Pauli i Hamburg.

Området som Reeperbahn ligger i är ett bekant red-light district, ett nöjeskvarter med olika inriktningar från barer, disco till sexklubbar och även prostitution. Flera av Hamburgs största sexbutiker ligger på denna gata, bland annat Europas största fetischvaruhus i två våningar Boutique Bizarre. Flera teatrar men även kasinon finns vid gatan. Många banker och växlingskontor ligger längs Reeperbahn. Området är ett av två större områden med flera barer och klubbar för homosexuella, det andra ligger i St. Georg. Fotbollslaget FC St. Pauli har sin stadion Millerntor i ena änden av Reeperbahn. Gatan är en av stadens mest livliga under nätterna. Gamla välkända vaxkabinettet Panoptikum finns även vid gatan. Vidare finns ett nytt glashus som kallas för Tanzende Türme.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Reeperbahn har fått namn efter de repslagare som förr arbetade här. De behövde en bana för att kunna tillverka rep. Historiskt låg Reeperbahn precis på stadsgränsen mellan Hamburg och Altona. Området tillhörde fram till 1860 varken Hamburg eller Altona och kom därför att bli en plats för människor och verksamheter som inte var önskade i någon av städerna. Den blev senare en del av Hamburg och förstaden Hamburger Berg, det som idag heter St. Pauli.

Under 1960-talet fanns en rad musikklubbar på Reeperbahn som Star Club, Kaiserkeller, Top Ten och Indra. Beatles fick ett tidigt genombrott på Star Club och idag finns Beatles-Platz som ett minnesmärke. Udo Lindenberg och Tom Waits tillhör artister som besjungit gatan.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Stadsdelen trafikeras dels av tunnelbana linje U3 till St Pauli station samt av pendeltåg till Reeperbahn station.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]