Hamburg-St. Pauli

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
St. Pauli
Stadsdel
Reeperbahn i stadsdelen St. Pauli
Reeperbahn i stadsdelen St. Pauli
Land Tyskland Tyskland
Stad Hamburg
Stadsdelsområde Hamburg-Mitte
Folkmängd 26 500
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Riktnummer 040
GeoNames 6944296
Stadsdelen St. Pauli i stadsdelsområdet Hamburg-Mitte.
Stadsdelen St. Pauli i stadsdelsområdet Hamburg-Mitte.
Wikimedia Commons: Hamburg-St. Pauli
Landungsbrücken

St. Pauli (Sankt Pauli) är en stadsdel i Hamburg med ungefär 26500 invånare, mest känd är nöjeskvarteren runt Reeperbahn med många klubbar, teatrar, barer, casino samt sexbutiker, ställen för homosexuella, prostitutionsgatan Herbertstrasse och fotbollsklubben FC St. Pauli. En av Europas största fetischvaruhus finns även här, Boutique Bizarre på Reeperbahn. Landungsbrücken är en av Hamburgs mest kända platser som ligger i hamnen i St. Pauli. Härifrån utgår flera färjor och båtar. Alternativa kvarter återfinns i Karolinenviertel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I början av 1600-talet bebyggdes området som en förort till Hamburg och döptes då till "Hamburger Berg". Det låg då utanför Hamburgs stadsmur och i närheten av den då danska staden Altona. Namnet Hamburger Berg kom från en kulle som planerades av Hamburg i försvarsändamål. Till början tilläts endast bostadshus i området men så småningom tilläts även affärsverksamhet. Det var då främst störande verksamheter som tvingades flytta från Hamburg till Hamburger Berg. Även repslagare (eller 'Reeper' på lågtyska) flyttade till området eftersom det var ont om plats för deras lokaler inne i Hamburg. Detta gav den berömda gatan Reeperbahn sitt namn.

I slutet av 1600-talet när människor officiellt tilläts bo i Hamburger Berg flyttade Hamburg ut sjukhus och fler arbetsplatser dit. Senare tog området namnet S:t Pauli efter kyrkan som byggts där.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Stadsdelen trafikeras dels av tunnelbana linje U3 till St Pauli station samt av pendeltåg till Reeperbahn station.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]