Regnande djur

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fiskregn i Singapore.

Regnande djur är ett relativt ovanligt meteorologiskt fenomen, även om förekomster har rapporterats från många länder genom historien. En hypotes som kan förklara detta fenomen är att starka vindar som far över vatten ibland plockar upp lösa föremål såsom fisk och grodor, och bär dem flera kilometer.[1] Emellertid har denna grundläggande aspekt av fenomenet aldrig bevittnats eller testats vetenskapligt.

De djur som mest rimligt tros falla från skyn i regnskurar är fiskar och grodor, och även fåglar. Ibland överlever djuren fallet, i synnerhet fiskarna, vilket antyder ett kort tidsgap mellan utvinningen och själva fallet. Flera vittnen till regnande grodor beskriver djuren som skrämda, men friska, och framvisande ett relativt normalt beteende kort efter händelsen. Vid några tillfällen har djuren dock frusit ihjäl eller till och med fullständigt inpackats i is. Det finns exempel där alstret från regnet inte är intakta djur, utan skadade kroppsdelar. Vissa fall inträffar precis efter stormar med starka vindar, speciellt under tornador.

Det finns emellertid många fall av regnskurar av djur som inträffat under gynnsamma väderförhållanden, och helt i avsaknad av starka vindar eller skydrag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hur kan det regna fisk?/How can it rain fish? (engelska)