Reklamformgivare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Reklamformgivare eller art director (AD) är ett yrke inom reklam-, medie- och underhållningsbranscherna. En reklamformgivare hjälper till att leda en kreativ process och styr de visuella delarna av det som skapas. En reklamformgivare är visuellt och kommunikativt ansvarig och arbetar i reklambranschen ofta i nära samarbete med kreativt ansvarig och en eller flera originalare eller grafiska formgivare. En sådan AD jobbar ofta tillsammans med en reklamskribent, reprograf, fotograf, projektledare och kreativt ansvarig. Andra vanliga yrkeskategorier som en reklamformgivare leder eller samarbetar med inkluderar webbdesigner, illustratörer och programmerare.

Definition och olika betydelser[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från en creative director, som står för den praktiska och strategiska kreativiteten, står en reklamformgivare för den estetiska kreativiteten.

Begreppet reklamformgivare är ibland synonymt med grafisk formgivare men betecknar i andra sammanhang en person som främst leder andra grafiska formgivare.

Inom anime används ofta på engelska begreppet reklamformgivare som en översättning av japanskans bijutsu kantokui (美術監督). Den yrkesrollen har mer betydelsen av scenograf, det vill säga den som är ansvarig för uppbyggnaden av filmens bakgrunder.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Midori-ko at Ottawa". Pelleas.net, 18 september 2010. Läst 23 december 2013. (engelska)