Relationer mellan Sverige och Vitryssland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Relationer mellan Vitryssland och Sverige
Vitryssland   Sverige
Lägeskarta för Vitryssland och Sverige

Relationer mellan Sverige och Vitryssland är de bilaterala relationerna mellan Sverige och Vitryssland. Båda staterna upprättade diplomatiska förbindelser 1992. Vitryssland har en ambassad i Stockholm. Sverige har en ambassad i Minsk.

Den 7 november 2004 började Radio Sweden sända på vitryska där man genom att berätta om Sverige som demokrati hoppas stödja demokratiseringsprocessen i Vitryssland.[1]

Diplomatisk kris[redigera | redigera wikitext]

Den 3 augusti 2012 meddelade utrikesminister Carl Bildt att Vitryssland utvisar Sveriges ambassadör i Minsk, detta efter att han påstås ha tagit kontakt med oppositionen i landet. Carl Bildt menade att anklagelserna mot ambassadören saknade grund och att "Lukasjenko-regimens utvisning av Sveriges ambassadör till Vitryssland är ett grovt brott mot normerna för relationerna mellan stater." Därav valde Sverige att direkt utvisa två vitryska diplomater från landet samt att inte tillåta den nya vitryska ambassadören att anlända till Stockholm. Detta ledde i sin tur att Vitryssland valde att utvisa samtliga svenska diplomater samt att stänga sin ambassad i Stockholm.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pressmeddelanden 7 november 2005 - SR sänder dubbelt på vitryska. ]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]