Rent (musikal)

Från Wikipedia
Rent
1996
OriginaltitelRent
Uruppförande1996
MusikJonathan Larson
SångtexterJonathan Larson
ManusJonathan Larson
SpråkEngelska
Svensk översättningTure Rangström, 2001
Viktiga svenska produktionerGöta Lejon, 2001
Göta Lejon, 2006

Rent är en amerikansk musikal om några socialt utstötta som bor på ett loft i ett rivningshus i Alphabet City, New York. Den berättar historien om en grupp vänner som kämpar med motgångarna i livet och utspelar sig under 1980-talets sista år och år 1990. Musikalen är en moderniserad version av Giacomo Puccinis opera La bohème.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bästa vännerna och rumskamraterna Mark och Roger är huvudfigurer. De kämpar med sina respektive karriärdrömmar. Mark vill bli filmskapare, Roger vill bli musiker. Tom Collins är deras före detta rumskamrat som numera undervisar i "dataålderns filosofi" och som bara kommer tillbaka till New York över jul och nyår (vilket också är den period då större delen av musikalen utspelar sig).

Collins träffar och blir förälskad i Angel, en dragqueen, och de utvecklar ett förhållande. Mimi är en strippa som älskar Roger. Maureen är Marks bisexuella ex-flickvän som är tillsammans med överklassjuristen Joanne. Benjamin Coffin III är ägaren av området där vännerna bor, han är också en före detta rumskamrat som sedan gifte sig och hamnade i överklassen.

Många av rollfigurerna är HIV-smittade och kämpar för rättvisan mot döden.

Om musikalen[redigera | redigera wikitext]

Rent skrevs av Jonathan Larson, som aldrig fick se sitt verk spelas. Han dog 35 år gammal kvällen före premiären off-Broadway 1996. Rent är en moderniserad version av Giacomo Puccinis berömda opera La bohème. Musikalen har belönats med den amerikanska utmärkelsen Tony.

Musikalen har spelats för utsålda hus världen över. Den hade svensk urpremiär i januari 2001Göta Lejon i Stockholm, i regi av Nick Bye och koreografi av Jan Åström och med Jakob Stadell, Fredrik Swahn, Thérèse Andersson och Sarah Dawn Finer, bland andra, samt kostymdesign av Lars-Åke Wilhelmsson.[1] Den svenska uruppsättningen förhöll sig friare till det amerikanska originalet än efterkommande uppsättningar, och man ändrade bland annat slutet på musikalen. Hösten 2006 gick Rent upp igen på Göta Lejon i en uppsättning regisserad av Roger Lybeck och Jan Åström, med Lars Säfsund, Linda Bengtzing, Linus Wahlgren, Conny Bäckström och Daniel Engman i huvudrollerna. En svensk nyuppsättning hade premiär i NorrköpingSkandiateatern i mars 2014[2] i regi av Johan Pettersson och musikalisk ledning av J.C. Schütz. En semi-professionell uppsättning sattes upp hösten 2016 på Kulturhusets Teater i Halmstad, med utbildade musikalartister i huvudrollerna, samt lokala förmågor i ensemblen. [3]

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

År 2005 hade filmen Rent, baserad på musikalen, premiär. Filmen regisserades av Chris Columbus och i rollerna syns bland andra Anthony Rapp som Mark och Adam Pascal som Roger. Filmatiseringen är trogen musikalen samtidigt som vissa ändringar gjorts – exempelvis inleds filmen med sången Seasons of Love, en sång som inte framförs förrän i andra akten i musikalen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”"Rent" gör jätteturné”. www.aftonbladet.se. https://www.aftonbladet.se/a/3j4P1d. Läst 29 maj 2021. 
  2. ^ Från Norrköpings Tidningar, 20131105; "– Arbis nytta och nöje ska inte längre hålla till i Arbisteatern utan vi kommer att flytta. Vi kommer sätta upp ungdomsmusikalen Rent på Skandiateatern." http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=8975622 Arkiverad 15 december 2013 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ ”Ung ensemble sätter upp ”Rent” på Kulturhuset”. Hallandsposten. http://www.hallandsposten.se/n%C3%B6je/scen/ung-ensemble-s%C3%A4tter-upp-rent-p%C3%A5-kulturhuset-1.3923857. Läst 14 november 2016.