Dragqueen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dragshow

Dragqueen, druga eller dragdrottning, är en man som ikläder sig typiska kvinnliga attribut, ofta i överdriven tappning och i underhållande syfte, dock ej att förväxlas med transvestit. Dragqueens brukar uppträda som showartist eller som partyminglare. Föreställningar där ensemblen uppträder drag kallas för dragshow. Druga är svensk gayslang för manlig dragshowartist. Det spekuleras i att det ordet uppkom redan på After Dark Club i slutet av 1970-talet. Inom dragkulturen finns en mängd olika subgenrer.

Ordet "DRAG" från engelskans Dressed As Girl eller Dressed Resembling A Girl.

Kända dragqueens i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Dragshow[redigera | redigera wikitext]

Dragshow är en form av underhållning där personer uppträder utklädda till motsatt kön eller spelar på motsättningarna i den västerländska kulturens uppdelning i två kön (dualism). Vanligt förekommande i HBT-kulturen, dels som showartist, dels som partyminglare.

En man utklädd till kvinna kallas dragqueen, druga eller dragdrottning . En kvinna utklädd till man kallas dragking eller dragkung. Druga är svensk gayslang för manlig dragshowartist. Det spekuleras i att ordet uppkom redan på After Dark Club i slutet av 1970-talet.

Television[redigera | redigera wikitext]

I svensk teve är kanske de mest kända profilerna Babsan, Rickard Engfors och Christer Lindarws After Dark. Båda har varit med och tävlat i Melodifestivalen, samt i en rad andra underhållningsprogram. I Amerika har drag fått ett stort genombrott i media genom talangjakten Rupauls dragrace, där en av USA:s mest prominenta dragqueens, RuPaul, leder deltagarna i tävlingen om titeln "Amerikas nästa dragsuperstjärna". Ukraina skickade drugan Verka Serduchka att representera landet i Eurovision Song Contest 2007. Även den norska dragshowgruppen Queentastic var med i Norges uttagning till Eurovision 2006.

Kända dragshowartister[redigera | redigera wikitext]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Dragqueen anses av vissa vara transfobiskt, då det ses som underhållning medan transsexuella förtrycks.[1] Det kan även anses anspela på ett könsbinärt samhälle, och definierar kvinnor som smink och kläder.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ford, Zack. ”The Quiet Clash Between Transgender Women and Drag Queens”. Think Progress. http://thinkprogress.org/lgbt/2014/06/25/3449462/drag-queens-trans-women/. Läst 22 februari 2016. 
  2. ^ Coles, Charlotte. ”The Question of Power and Authority in Gender Performance: Judith Butler’s Drag Strategy”. eSharp Issue 9. 2. http://www.gla.ac.uk/media/media_41211_en.pdf. Läst 25 februari 2016.