Singapores försvarsmakt

Från Wikipedia
Singapore Armed Forces
Information
NationSingapore Singapore
Grundad1975
Högste befälhavareRepublikens president Tony Tan Keng Yam
StatsrådFörsvarsminister Ng Eng Hen
FörsvarschefChief of Defence Force Generalmajor Perry Lim Cheng Yeow
Vapenför ålder18-40 år
(befäl upp till 50 år)
Militärtjänst24 månaders första tjänstgöring + 210-400 dagars reservövningar
Stående styrkor71 000
Reservstyrkor300 000
Ekonomi
Andel av BNP4,9 %
Övrigt

Singapores försvarsmakt består av de tre försvarsgrenarna armén, flygvapnet och flottan. Det är ett värnpliktsförsvar med stående styrkor om cirka 71 000 soldater och mobiliseringsförband om cirka 300 000 soldater. Försvarsutgifterna uppgår till 4,9 % av BNP.

Värnplikt[redigera | redigera wikitext]

Alla singaporesiska män är värnpliktiga från 18 till 40 års ålder. Första tjänstgöring omfattar två år. Under de närmaste tio åren därefter genomförs repetitionsövningar med 21-40 dagars tjänstgöring varje år. Den allmänna värnplikten för män är konsekvent och kategorisk i Singapore. Efter mönstring placeras den värnpliktige i en tjänst som motsvarar hans fysiska och psykiska förmåga. Rekryter med idrottsmärket i guld- eller silver går direkt till en nio veckors allmänmilitär utbildning; deras sammanlagda första tjänstgöring blir därför bara 22 månader. Övriga rekryter börjar tjänstgöringen med åtta veckors fysisk träning innan den allmänmilitära utbildningen. Överviktiga rekryter genomgår 19 veckor allmänmilitär utbildning med viktminskning som mål. Vapenfri tjänst existerar inte och vapenvägran bestraffas med upp till tre års fängelse.[1]

Som svar på en note verbale från FN:s kommission för mänskliga rättigheter om värnpliktsvägran förklarade Singapores regering 1999 att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter innehåller artiklar som begränsar utövandet av de garanterade rättigheterna med hänsyn till allmän ordning och samhällets välfärd. Man anmärkte särskilt att ett nationellt försvar är en grundläggande rättighet för en suverän stat enligt folkrätten och en oundgänglig nödvändighet för bevara ett lands självständighet. När en individs tro eller handlingar strider mot denna rättighet måste statens rätt att bevara nationens säkerhet få överhanden. Därvid, fortsatte man, är allmän värnplikt en grundläggande förutsättning för att små länder skall kunna upprätthålla sin nationella säkerhet. Där några stater kan ha "lyxen" av yrkesarmé är värnplikten ofta det enda sättet för små stater, som Singapore, att bygga upp ett försvar effektivt nog att avskräcka en angripare.[2]

Styrka[redigera | redigera wikitext]

Armén[redigera | redigera wikitext]

Arméns personal utgörs till huvuddelen av värnpliktiga. De stående förbanden består dock av ständigt tjänstgörande anställd personal.

  • En snabbinsatsdivision om tre stående brigader.
  • En division med fyra stående brigader
  • Tre divisioner med sammanlagt 12 brigader (mobiliseringsförband).
  • En lokalförsvarsdivision med sex lokalförsvarsbrigader (mobiliseringsförband).

Flottan[redigera | redigera wikitext]

Flottans personal utgörs till huvuddelen av ständigt tjänstgörande anställda.

Flygvapnet[redigera | redigera wikitext]

Flygvapnets personal utgörs av ständigt tjänstgörande anställda med ett visst inslag av värnpliktiga.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Singapore Armed Forces, 2 december 2015.
  1. ^ National Service Arkiverad 29 november 2009 hämtat från the Wayback Machine. 2009-12-06
  2. ^ CIVIL AND POLITICAL RIGHTS 2015-12-02

Se även[redigera | redigera wikitext]