Resveratrol

Från Wikipedia
Strukturformel för resveratrol.

Resveratrol är en antioxidant och en växtpolyfenol som bildas av flera växter, bland annat i skalet på röda vindruvor, som ett försvar mot angrepp av bakterier och svampar. Lingon har rapporterats innehålla lika mycket resveratrol som vindruvor[1]. En rad olika goda hälsoeffekter, som antiinflammatoriska, neurologiska, cancerhämmande, virushämmande och till och med antiåldrande effekter har rapporterats. Alla dessa studier har skett in vitro i provrör, jäst, eller på maskar, möss och råttor, och alltså inte på människa. Resveratrol säljs emellertid som framför allt en antioxidant av hälsokostbutiker.

I en italiensk studie provades resveratrol på möss som smittats med ett influensavirus. De möss som fick resveratrol hade 40 procents ökad överlevnad jämfört med de möss som bara fick placebo. Sex dygn efter att mössen ympats med influensaviruset hade de möss som fått resveratrol 98 procent lägre halt viruspartiklar i lungorna jämfört med de möss som fått placebo.[2]

Det finns även spekulationer om resveratrol som finns i rödvin skulle kunna förklara varför befolkningen i södra Frankrike, som har en diet som leder till hjärt- och kärlsjukdomar, ändå klarar sig jämförelsevis sett mycket väl från sådana sjukdomar. Forskare anser att många fler studier behövs för att kartlägga resveratrols effekter på hälsa.

Resveratrol användes i många år av idrottsmän tills det förbjöds i tävlingssyfte år 2004 eftersom det kunde ge ett positivt utslag på särskilda drogtester[källa behövs].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Resveratrol, pterostilbene, and piceatannol in vaccinium berries. J Agric Food Chem. 2004 Jul 28;52(15):4713-9.”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15264904. Läst 17 maj 2024. 
  2. ^ Palamara, Anna, Institute of Microbiology, Roma. Studie refererad i Dagens Hälsa 2005-12-07. [1]