Returpack

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Returpack Svenska AB
Pantmärke på PET.jpg
Pantsymboler på stor och liten PET-flaska.
Org.nr556753-4259
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Norrköping, Sverige
NyckelpersonerAnders Strålman
Styrelseordförande
Bengt Lagerman
VD
BranschHoldingbolag
(Återvinning)
TjänsterPant
Antal anställda65 – 2017
Historia
Grundat1984[1]
Ekonomi
Omsättning 2,728 miljarder SEK
Rörelseresultat 105,159 miljoner SEK
Vinst efter skatt 79,408 miljoner SEK
Tillgångar 1,009 miljarder SEK
Eget kapital 507,825 miljoner SEK
Struktur
DotterbolagReturpack-Burk Svenska AB
Returpack-Pet Svenska AB
Övrigt
FotnoterStatistik från 2017 års bokslut.[2]

Returpack är samlingsnamnet för de båda bolagen Returpack-Burk Svenska AB och Returpack-Pet Svenska AB. De två bolagen ansvarar för aluminiumburkar respektive PET-flaskor med pant. Returpacks uppgift är att informera om pantsystemet, administrera ekonomin samt samordna återtagningen av pantförpackningar så att systemet fungerar i alla led.

Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier, 25% av Svensk dagligvaruhandel 25% av Livsmedelshandlareförbundet (SSLF). VD är Bengt Lagerman. Uppsamlingsfabriken ligger i Norrköping dit alla burkar och flaskor som pantats i Sverige sorteras, räknas och balas. Både flaskorna och burkarna blir senare nya flaskor och burkar.

Returpacks intäkter består till stor del av pantavgiften som läggs på de förpackningar som ska returneras, administrationsavgifter samt försäljningen av PET-materialet. Företaget har som mål att uppnå en lönsamhetsmarginal på minimum 1,5 % för att säkerställa en långsiktig finansiell stabilitet[3]. Returpack ger årligen bidrag till Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Returpack lägger mycket pengar på marknadsföring för att öka återvinningen. Det finns ett regeringskrav att återvinningen av PET-flaskor och aluminiumburkar ska uppnå 90%. 2010 var målet uppnått för aluminiumburkar medan siffran för PET-flaskor ännu låg under 90%.[4]

Företaget bildades 1 mars 1984.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]