Richard Pryor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Richard Pryor 1986. Foto:Alan Light

Richard Franklin Lenox Thomas Pryor III, född 1 december 1940 i Peoria, Illinois, död 10 december 2005 i Encino, Kalifornien, var en amerikansk komiker och skådespelare.

Han började sin karriär som stå-upp komiker. Hade småroller i filmer från slutet av 1960-talet och fick sitt stora genombrott 1972 i filmen Lady Sings the Blues, för vilken han nominerade för en Oscar för bästa manliga biroll.

Han var i besittning av en helt otrolig komisk förmåga att gestalta hallickar, knarkare och alkisar. Han satte en ny ribba och standard inom den komiska världen och banade vägen för många komiker, så som Eddie Murphy, Robin Williams, Jamie Foxx, Dave Chappelle, Chris Rock, Martin Lawrence och många fler.

För sin roll i Stålmannen går på en krypto-nit fick han 4 miljoner dollar, vilket var den högsta summa dittills som en svart skådespelare fått för en filmroll.

År 1986 insjuknade han i multipel skleros och var inte med i några filmer efter 1997. Han medverkade 1995 i ett avsnitt av TV-serien Chicago Hope, där han spelade en MS-sjuk patient.

Filmografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]