Rimbert

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Erimbert.

Rimbert, död 11 juni 888, ärkebiskop i Hamburg-Bremen 865–888. Ansgars efterträdare i ämbetet, och författare till biografin över densamme; Vita Anskarii.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han gick i klosterskola i flanderska Turholt, där han skall ha uppmärksammats av Ansgar. Han följde möjligen med denne när denne för andra gången besökte Birka, och blev vid dennes död utnämnd till ärkebiskop i Hamburg-Bremen. Inte mycket är känt om hans gärning som ärkebiskop, men han skall ha varit nitisk och mån om missionen och själv besökt Danmark och Sverige,

Hans för eftervärldens mest kända verk, Vita Anskarii, skrevs med bistånd av en medhjälpares sannolikt under det närmaste årtiondet efter Ansgars död och tillägnades munkarna i Corbie. Arbetet är skrivet i uppbyggligt syfte, men innehåller en mängd faktiska upplysningar, och framställningen är anmärkningsvärt fri från legendariska utsmyckningar. Biografin över Rimbert själv (Vita Rimberti), skriven av någon klerk i Bremen eller munk i Corvey, är däremot ett obetydligt arbete.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]