Ringenäs GK

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ringenäs GK
Ringenäs GK.jpg
Utsikt över Kattegatt från Ringenäs GK
OrtHalmstad
LandSverige Sverige
Grundad1986
Webbplatswww.rigk.se
Gul slinga
Spelklar1987
ArkitektSune Linde
BankaraktärPark- och seasidebana
Antal hål9
Par36
Längd, meter 2760
2490
Blå slinga
Spelklar1987
ArkitektSune Linde
BankaraktärPark- och skogsbana
Antal hål9
Par36
Längd, meter 2815
2475
Röd slinga
Spelklar1987
ArkitektSune Linde
BankaraktärPark- och skogsbana
Antal hål9
Par35
Längd, meter 2570
2285

Ringenäs GK är en golfklubb i Halmstad i Halland.

Banan ligger i den norra änden av sandstranden som börjar i söder med Tylösand och sträcker sig flera kilometer norrut med Ringenäs i slutet. Golfbanan ligger några hundra meter från havet med vidsträckt utsikt över Tylösand och Kattegatt. Banan är relativt kort men känd för sina små och kuperade greener. Golf Digest utnämnde 2011 vyerna från Ringenäs GK till "bland de bästa som finns i svensk golf"[1]. Inför SM-veckan 2018 skrev Golfbloggen att Ringenäs GK är "en golfklubb som med rätta kallar sin bana för en av landets vackraste”[2].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ringenäs GK grundades 1987 av den nu bortgångne Owe Särnunger och banan har fortsatt att drivas i privat regi. Sune Linde är arkitekt till den ursprungliga designen och 2005 anlitades Pierre Fulke för att designa om och förbättra banan. 2016 optimerade och utvecklade bankonsult Magnus Sunesson banan ytterligare. Även klubbhusområdet har utvecklats de senaste åren och omfattar bl.a. träningsstudio, klubbhus, shop, konferensanläggning, restaurang och hotell.

2017 arrangerade Ringenäs GK JSM i matchspel. Under 2018 stod banan som en av flera värd för SM-veckan i golf, då D30- och D50-klasserna avgjordes på Ringenäs GK.

Ordförande för Ringenäs GK är Peter Ljungkvist (sedan 2018) och VD för Ringenäs Golf AB, som äger och förvaltar banan, byggnader och övriga tillgångar, är Maria Skoglund (sedan 2017).

Tävlingsresultat[redigera | redigera wikitext]

Ringenäs GK har på senare år etablerat sig som en framgångsrik förening i tävlingssammanhang, framförallt på damsidan.

Seniortävlingar

Juniortävlingar

Listan omfattar utvalda segrar i nationella och internationella tävlingar och finaler. Vinster i kvaltävlingar eller juniorernas under-tourer redovisas inte, inte heller vinster i amerikanska college-tävlingar eller framgångar kopplade till landslagsuppdrag där spelare från andra svenska klubbar ingått.

Källor[redigera | redigera wikitext]