Isrink

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rink)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Isrinken vid Rockefeller Center
Principskiss som visar rör med kylvätska till en konstfrusen is.

En isrink eller skridskobana är ett fruset vattenparti avsett för skridskoåkning eller vintersporter. Några av dessa användningsområden för ytan är ishockey, konståkning och isshower, likt World on Ice.

Många rinkar består av förfrusna sjöar, dammar, kanaler och ibland floder. Inomhus, i större arenor, byggs artificiella rinkar upp, genom att en stor yta fylls med vatten som man sedan låter frysa till is. Ibland används även snö i nedfrysningen.

Oavsett klimat kan en rink inomhus installeras genom att bottnen först täcks med sand, eller ibland betong. På botten sträcker sig rör vilka det rinner nedkyld vätska (inte sällan är denna vätska vatten blandat med etandiol), så att vatten ovanpå tillåts frysa. Den första rinken som tillverkades på detta sätt var Glaciarium, i London.

Rinkstorlekar[redigera | redigera wikitext]

Bandy[redigera | redigera wikitext]

Rinkbandy spelas på en ishockeyrink (därav namnet) och har alltså samma storlek som den, medan vanlig bandy spelas på en bandyplan i ungefär samma storlek som en fotbollsplan, bredd 45-65 m och längd 90-110 m.

Hastighetsskridsko[redigera | redigera wikitext]

De officiella olympiska rinkstorlekarna är 111,12 meter lång för short track och 400 meter lång för hastighetsåkning på skridskor.

Ishockey[redigera | redigera wikitext]

Ishockeyrink i Globen i Stockholm.

I olympiska och internationella sammanhang används storleken 30 x 60 meter, medan NHL:s hockeyrinkar är 26 meter breda och 61 meter långa. Under olympiska vinterspelen 2010 i Vancouver höll rinkarna NHL-standard.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]