Rinkbandy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rinkbandy
Först utövad  Sverige, 1971 (namnbyte från korphockey-hockeybockey)
Egenskaper
Kontaktsport Ja
Könsmixad Ja, separata tävlingar
Utrustning Boll
Spelplats Utomhus
Inomhus

Rinkbandy är ett bollspel som i Sverige tidigare benämndes hockeybockey, innan benämningen ändrades 1971.[1] Sporten har samma regler som bandy med den enda skillnaden att planen är liten som en ishockeyrink och antalet spelare är färre.

Rinkbandy spelas framförallt mellan korplag och kallas även korphockey även om detta begrepp även kan syfta på korplag som spelar ishockey eller landhockey. Spelet hade sin storhetstid under 1980- och 90-talen, och sågs då som ett komplement till bandy och en viktig del inom introduceringen av bandy på många håll i världen, och många bandylag påbörjade sin isträning på rink i ishall innan landisbanan stod färdigspolad för säsongen. Numera brukar dock bandylagen gå direkt in i bandyhallen då isträningen börjar.

Då ishockeyns popularitet i Sverige ökade under 1950- och 60-talen byggdes många utomhusrinkar. Den tidigare dominerande bandysporten hade den stora nackdelen, att den krävde så stora isytor. Då kom idén att spela bandy på ishockeyrink. Rinkbandy spelas således med ishockeyuppställning (sex spelare) men med bandyutrustning. Tacklingar och höga klubbor är inte tillåtna.

Rinkbandy förekommer oftast inom korpidrotten i stora seriesystem. Från slutet av 1980-talet och fram till början av 2000-talet spelades världsmästerskap och Europamästerskap. De mildare vintrarna i flera delar av världen från slutet av 1990-talet har dock försvårat spelmöjligheterna och fått minskat intresse som följd.

Damerna spelade Europamästerskap 1987 i Lørenhallen i Oslo, 1989 i Örebro och 1991 i Tomsk. Från 1994 spelades världsmästerskap, det året i Nijmegen. 1996 spelades världsmästerskap i Östersund och 1998 i Nijmegen.

Försök gjordes att spela världsmästerskap 2002 och 2003, men försöken misslyckades. Tänkta spelorter var Murmansk, Irkutsk och Oral [2].

1984 startades Hofors World Cup i rinkbandy, spelad i september.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skelleftepolisens IF - Rinkbandy
  2. ^ Norges Bandyforbund februari 2008 - Dame-VM i bandy spilles i Dalarne