Vintersport

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vintersport
Längdskidåkning är en vintersport, här tävlingar i Otepää i Estland 2006
Längdskidåkning är en vintersport, här tävlingar i Otepää i Estland 2006
Högsta förbund FIS (flertalet grenar)
Egenskaper
Kontaktsport Varierar mellan gren
Könsmixad Ja, separata tävlingar
Utrustning Skidor eller skridskor, övrigt varierar mellan gren
Spelplats Oftast utomhus, vissa undantag, som delvis ishockey, konståkning, hastighetsåkning på skridskor och bandy på elitnivå
OS 1924- (även vintergrenar på programmet 1908 och 1920)
Utförsåkning är en Vintersport. (Bilden: Skidbacke i Åre 2007.)

Vintersport, vinteridrott kallas sport som utövas på is eller snö. Olympiska vinterspelen anordnades första gången 1924 och där ingår enbart grenar som klassas som vintersport. Länder där kallare klimat finns tillgängligt har lättare att nå framgångar i vintersport, dels på grund av träningsmöjligheterna, men också då det ger större förutsättningar för skid- och skridskoåkningfritiden, vilket kan skapa större intresse för vintersport.

Skidsport utövas oftast utomhus, medan mycket ishockey på högre nivåer flyttat inomhus under 1900-talet, vilket även skett med skridskosport sedan slutet av 1980-talet och under 2000-talet även i allt högre utsträckning börjat ske med bandy.

I bland annat Sverige räknas ibland till exempel som basketboll, bordtennis, handboll, innebandy och volleyboll som vintersporter, fastän de inte utövas på snö eller is, eftersom till exempel serierna i dessa grenar i Sverige löper under vinterhalvåret.

Exempel på vintersporter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]