Damm (vattenansamling)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En damm med varningsskylt i West Yellowstone, Montana, USA
En trädgårdsdamm.

Damm är en konstgjord sjö eller tjärn, ofta av mindre storlek. Ofta är den skapad som dekoration och som del av en trädgårds- eller park, alternativt för fiskodling eller motsvarande. Oegentligt används benämningen damm i svenska språket ofta även om det vattenmagasin[1] i form av en sjö som bildats ovan en dammanläggning (fördämning).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Exempel på dammar är fiskdammar, ankdammar och trädgårdsdammar.

Dammar anlades tidigt som plats för fiskodling, med eller utan relation till dammbyggen vid kvarnar. Under medeltiden började kristna kloster i Europaoch herresäten använda sig av fiskdammar. Bruket har också en lång tradition i Sydostasien, där man sedan årtusenden hållit vackra fiskar i dammar.

Inom trädgårdskonsten är dammar vanligen förekommande. Syftet har i regel varit att i stiliserad form återge det naturliga vattnet, för att göra parkmiljön mer attraktiv. Den bakgrunden har bland annat vattenanläggning inom den franska barocken.[2]

Dammar har också varit en del av dräneringsförsök av vattensjuk mark.[2] Därmed kan områden runt dammen göras tillgänglig för bland annat olika sorters odling.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ damm i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 4 februari 2017.
  2. ^ [a b] damm i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 4 februari 2017.