Ritualmord

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ritualmord betecknar dödande av en människa inom ramen för en rituell handling, till exempel människooffer till en gudom eller kannibalism.

Ritualmord är även en form av vidskepelse som består i att anhängare av viss religion begagnar blodet av mördade personer, tillhörande en annan religion, för sina rituella syften.

Feniciernas barnoffer, de förkristna nordbornas människooffer vid blot och aztekernas människooffer var således inte ritualmord. " jo det var dom! alla faller in inom ramen av rituella handlingar.

Däremot är ritualmord kända bl. a. hos de afrikanska leopardmännen. [1]

Under vår tidräknings två första århundraden beskylldes de första kristna för ritualmord av romarna, och 1900 anklagade boxarna under boxarupproret i Kina de där boende kristna för att ha mördat kinesiska barn i rituella syften. Liknande beskyllning mot judarna kan påvisas sedan slutet av 1100-talet, då den dök upp första gången i samband med utdrivningen av judarna ur Frankrike under Filip II. Senare har den falska anklagelsen då och då upprepats ända in på 1900-talet i nästan alla länder där judar är bosatta och har ofta lett till svåra förföljelser mot dessa.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Ritualmord, 1904–1926.
  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1979.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]