Robert Eriksson (pastor)

Från Wikipedia
Robert Eriksson
FöddRobert Anders Georg Johansson
4 januari 1978 (45 år)
Nässjö, Småland
NationalitetSverige Svensk
Yrke/uppdragPastor, musiker och författare
MakaLottie Eriksson

Robert Anders Georg Eriksson, ogift Johansson, född 4 januari 1978 i Nässjö, är en svensk pastor inom Equmeniakyrkan, musiker och författare.

Robert Eriksson hade sin första pastorstjänst på Nimbus-Öckerö missionsförsamling 2003–2008, fyra år av dessa som föreståndare. Efter detta var han föreståndare i Sävedalens missionsförsamling 2008–2015, varefter han blev föreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg år 2016.

Utöver sex egna böcker på Libris förlag mellan 2012 och 2021 har Eriksson medverkat i antologier som Söndag - gudstjänst i en ny tid (Libris förlag 2015), Kyrkoårets gudstjänster (Argument förlag 2015, 2017, 2020), Teologi för församlingsbruk (tro & liv skriftserie, Marcus förlag 2017) Välkomna varandra (Libris förlag 2017), Andakter i gryningen (Verbum förlag 2020), Hela mitt hjärta - eftertanke för årets alla dagar (Verbum förlag 2021) och En enda kropp - vägar till en hbtq-inkluderande församling (Argument förlag 2022)

År 2014 och 2018 var han tillsammans med Britta Hermansson utfrågare vid Vårgårda möte, då alla riksdagspartiers partiledare frågades ut.[1]

Eriksson har regelbundet andakter i Sveriges radios "morgonandakten i P1".

År 2014 fick Eriksson stipendium av Stiftelsen för förkovran i Bibelns böcker till pastor Samuel Halldorfs minne med motiveringen att han på samma gång traditionell och nydanande förkunnelse bidragit till att forma en levande gudstjänst i en vital och växande församling.[2] År 2020 fick Eriksson stipendiet Regnbågsfisken av föreningen EKHO. Ett heders- och förtjänstpris som delas ut till någon som med sitt liv och gärning bidragit  till att göra livet lättare för kristna hbtq-personer.

Eriksson har tillsammans med Betlehemskyrkan etablerat ett nära samarbete med hjälporganisationen och församlingsrörelsen Oasis i England och grundaren Steve Chalke. Steve har tillsammans med kollegan Jill Rowe bjudits in till konferenser som Betlehemskyrkan arrangerat i Göteborg 2016 och 2019 i samverkan med Räddningsmissionen och Reningsborg.

Robert Eriksson är tidigare sångare i grupper som Attention och Folk och har översatt många psalm- och hymntexter, som "Så stor är vår Gud" och "Ära till ditt namn". Eriksson har även arbetat tillsammans med musikern Paul Biktor Börjesson, vilket resulterat i skivorna Pilgrimssånger, Vallfartssånger och Livets sånger. Hösten 2020 initierade Eriksson Betlehemskyrkans musikprojekt "Någon skall vaka i världens natt – Ellingsen på svenska". Det resulterade i en skiva med samma namn, utgiven av David Media i april 2021. Under sina år som föreståndare har han samverkat med Räddningsmissionen och har bland annat skapat ”Springsteen-mässa för en bättre värld” som ett sätt att belysa behovet av integration i Göteborg och samla in pengar till Räddningsmissionen och Bergsjöns kyrka.[3]

Bibliografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]