Bergsjöns kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bergsjöns kyrka
Kyrka
Bergsjöns kyrka
Bergsjöns kyrka
Land Sverige Sverige
Län Västra Götalands län
Ort Göteborg
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Göteborgs stift
Församling Bergsjöns församling
Koordinater 57°45′24.4″N 12°4′7.4″Ö / 57.756778°N 12.068722°Ö / 57.756778; 12.068722
Material Betong
Invigd 1974
Bebyggelse-
registret
21300000002610

Bergsjöns kyrka är stadsdelskyrka för Bergsjön i Bergsjöns församling och ligger i nordöstra Göteborg.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan uppfördes efter ritningar av arkitekterna Bo Cederlöf och Gunnar Nilsson. Invigningen förrättades i juni 1974 av biskop Bertil Gärtner. 1990 blev kyrkan kulturminnesmärkt.

Byggnadsmaterialet är betong med fasadbeklädnad i brunröd träpanel mellan symmetriskt placerade betongpelare. Komplexet är i tre våningar med suterrängplan som följer områdets topografi. En glasad entrégång löper längs fasadens väster-, söder- och norrsidor. Byggnaden är fristående, men utgör ändå en integrerad del av centrumbebyggelsen på Rymdtorget.

Klocktornet är fristående och även det uppfört i betong. I tornet hänger två klockor som är ritade 1973 av Gunnar Nilsson och gjutna samma år av M & E Ohlsson.

Kyrkorummet är nästan kubiskt och väggar och tak är klädda med furupanel.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Alla inventarier är samtida med kyrkan.

Skyddat kyrkligt kulturminne[redigera | redigera wikitext]

Riksantikvarieämbetet har förklarat Bergsjöns kyrka vara ett kyrkligt kulturminne med följande motivering: "Det finns emellertid kyrkor, där arkitekten (...) har valt att arbeta med betong och utifrån dess speciella förutsättningar sökt ett arkitektoniskt uttryck, mera i samklang med dagens förortsmiljö. Bergsjöns kyrka tillhör den gruppen och har vid Riksantikvarieämbetets inventering av de moderna kyrkorna bedömts vara av sådant intresse i sin art att den bör åtnjuta skydd enligt Kulturminneslagen. Med sin kärva, slutna exteriör som kontrasterar mot själva kyrkorummets luftiga, ljusa karaktär har Bergsjöns kyrka också ett betydande arkitektoniskt egenvärde"[1]

Exteriörbilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ *Andersson, Elisabeth (2011). Moderna kyrkobyggnader : kyrkobyggandet i Göteborgs stift 1940-1999. Göteborg: Svenska kyrkan, Göteborgs stift. sid. 56-57. http://media1.vgregion.se/vastarvet/BM/MVG/PDFbibliotek/Moderna%20kyrkor.pdf 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]