Erfurtmassakern

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Robert Steinhaeuser)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Erfurtmassakern var en skolmassaker som ägde rum den 26 april 2002Johann Gutenberg Gymnasium i Erfurt, Tyskland. 16 människor mördades innan förövaren, den 19-årige Robert Steinhäuser, tog sitt eget liv. De flesta av offren var lärare.

Massakern[redigera | redigera wikitext]

Robert Steinhäuser anländer till skolan iklädd vanliga kläder, han går sedan in på en av skoltoaletterna och byter om till heltäckande svarta kläder, inkl. svart rånarluva. Sedan, beväpnad med en glockpistol och ett gevär, öppnar han eld mot skolans lärare.

Han går från klassrum till klassrum längs korridorerna och stannar vid varje ingång och skjuter ihjäl lärarna längst fram i klassrummen men låter eleverna vara. Två flickor dödas också, det tros dock vara en olyckshändelse och man tror att han enbart var ute efter lärarna.[källa behövs] När Steinhäuser ser att poliser försöker närma sig byggnaden så lutar han sig ut genom ett fönster och avlossar ett skott som träffar ena polismannen i huvudet vilket dödar honom direkt.

Massakern avslutas med att Steinhäuser stöter på en lärare som säger åt honom att om han skall skjuta honom så skall han se honom i ögonen när han gör det, läraren drar även av Steinhäusers skidmask (balaclava) och Steinhäuser svarar: "det räcker för idag!". Sedan puttar läraren in honom i ett klassrum där mördaren begår självmord med ett skott mot huvudet.

Enbart pistolen användes under massakern. Mördaren bar även med sig 500 kulor. Vittnen beskrev dådet som rena avrättningen[källa behövs], de flesta av dödsoffren sköts på nära håll i ansiktena. Utredarna tror också att motivet för dådet ligger i att Steinhäuser hade blivit avstängd från skolan för att han inte skötte läxor, kom för sent och skolkade ofta.[källa behövs]