Robin (seriefigur)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Robin
Publikationsinformation
Förlag DC Comics
Första framträdande Detective Comics #38 (april 1940)
Karakteristiskt
Art Människa
Hemvärld Jorden
Anslutningar Batmanfamiljen, Batman Incorporated
Tidigare anslutningar Teen Titans
Vänner Batman

Robin är en fiktiv person, som är sidekick till Batman (Läderlappen), i serier, filmer och TV-serier om densamme. Robin är liksom Batman själv maskerad. Robin är engelska för "rödhake" och således är han även till namnet en pendang till "läderlappen".

Det har i dagsläget (2010) funnits sex olika Robin - först ut var Dick Grayson som var cirkusakrobat med sina föräldrar, när de dog adopterades Dick av Bruce Wayne, och Dick blev Robin som var Bruce Waynes skyddsling och dök upp första gången i serierna 1940. Det är denna inkarnation som de flesta förknippar med rollen som Batmans vapendragare - den som figurerar i filmer och TV-serier.

Dick växte dock upp och skapade till slut ett nytt alter ego. Under 1980-talet togs rollen som Robin över av Jason Todd som senare mördades av Jokern. Den tredje Robin hette Tim Drake.

2004 blev Tim tvungen (tvingad av sin far) att lägga av med att vara Robin. Nummer fyra var en ung kvinna vid namn Stephanie Brown, dåvarande flickvän åt Tim som tidigare kallat sig för Spoiler. Hon blev senare till synes mördad av Black Mask men detta visar sig långt senare vara fel. Efter Stephanies "död" fortsätter Tim Drake som Robin.

Under 2008-09 försvinner Batman och antas vara död. Dick Grayson tar över Batmans mantel och väljer då Damian Wayne som den nya Robin eftersom Dick ser Tim som sin jämlike och inte en sidekick.

I det tecknade eposet Mörkrets riddare av Frank Miller, som gav en möjlig framtida vision om Batman som 101-åring, var det den unga flickan Carrie Kelly som axlade Robins mantel.

Robin gestaltas av Burt Ward i TV-serien Läderlappen från 1966-1968. I Batman Forever (1995) och Batman & Robin (1997) är det Chris O'Donnell som spelar Robin.

Robin, som varit[redigera | redigera wikitext]

  1. Dick Grayson
  2. Jason Todd
  3. Timothy Drake
  4. Stephanie Brown
  5. Damian Wayne