Rockabilly

Från Wikipedia
Version från den 12 december 2017 kl. 14.56 av Tegel (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 217.213.31.122 (diskussion) till senaste version av LarskeBot)
Rockabillysångare

Rockabilly är en musikgenre som skapades av bland andra Bill Haley and his Comets. Elvis Presley och Sam Phillips i Sun Records gjorde rockabillyn större omkring 1954. Musiken är en blandning mellan country, som tidigare kallades för hillbillymusik, och blues och är en av de tidigaste formerna av rockmusik. Stående inslag i musiken var att den var lätt och tilltalande. I instrumentväg var halvakustisk elgitarr och kontrabas viktiga inslag. På kontrabasen slog man på strängarna på ett speciellt sätt som kallas "slap-bas".

I slutet av 1950-talet hade genren börjat upplösas och övergå i andra skilda genrer. På 1980-talet fick dock genren en sorts "come-back" "Neo Rockabilly" då band som Stray Cats återupplivade musiken. Blandningar av musiken med punk förekommer också, denna musikstil brukar kallas psychobilly.

Viktiga artister

Elvis Presley 1957.

Några av de mer kända namnen är Elvis Presley, Johnny Burnette, Carl Perkins, Wanda Jackson, Billy Lee Riley, Buddy Holly och Bill Haley. Även countryartisten Hank Williams kan ses som en pionjär inom rockabillyn.

Fler artister

Exempel på typiska Rockabilly-låtar

Rockabilly i Sverige

I Sverige är rockabilly starkt företrädd i raggarnas kultur, och det har även uppkommit en egen rockabillykultur.

Rockabilly som sådant är tätt sammanknutet med en typ av 'old school' motorkultur, som kännetecknas av hot rods och kustom på bilsidan och bobbers på motorcykelsidan. [källa behövs] Typiska sådana motorklubbar i genren är de svenska klubbarna A-bombers och Jokers.[källa behövs]

Sweden Rockabilly Festival avhålls årligen i Lerdala.[1]

Rockabilly i Europa

Den som vill planera en Europaresa där rockabilly står i förgrunden kan besöka ett stort antal festivaler och lyssna till rockabilly-artister från hela världen. Artikeln Rockabilly i Europa är en bra utgångspunkt för en sådan resa.

Referenser

Noter

Övriga källor