Rolf Kauka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rolf Kauka
Född9 april 1917[1][2][3]
Markranstädt[4]
Död13 september 2000[1][2][3]
Georgia
NationalitetTysk
SysselsättningSerieskapare, förläggare, illustratör
Noterbara verkFix och Foxi
UtmärkelserOfficer's Cross of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany
Redigera Wikidata

Rolf Kauka, född den 9 april 1917, död den 13 september 2000, var en tysk serieskapare och förlagsman. Mest känd var han för att ha skapat serien Fix och Foxi.

Rolf Kauka började som serietecknare vid 17 års ålder och började sedan göra serier avsedda för en publik i USA. 1952 startade han en egen tidning i sitt hemland Tyskland som hette Eulenspiegel. Kort därefter inledde han också en ny serie som hette Fix och Foxi. I Tyskland blev Fix och Foxi så pass populär att han 1955 döpte om tidningen Eulenspiegel till just Fix och Foxi. Trots hans stora framgångar i Tyskland var både Rolf Kauka och hans serier ganska okända i övriga Europa. Försök att införa Rolf Kaukas serier i andra europeiska länder gjordes dock men med dåliga resultat. I Sverige infördes denna tidning 1958 men försäljningen av denna gick trögt. Försäljningen av denna tidning lades sedan ned 1961. Ett nytt försök att införa Rolf Kaukas serier i Sverige gjordes 1979. Denna gång delades det ut ett gratisnummer till vissa utvalda hushåll. Ett visst intresse uppstod i början men intresset försvann snart igen. Denna gång blev Rolf Kaukas figurer ännu mer kortlivade i Sverige då de lades ned redan 1981. Förutom Fix och Foxi har han även gjort serien Pauli som också fanns med i tidningen Fix och Foxi.

Rolf Kauka hade en stil i sina serier som till stor del påminde om Disney. Han lär också ha hämtat sin inspiration i USA vilket kan vara förklaringen till likheterna. Rolf Kauka har också kallats för Tysklands Walt Disney. En orsak till att Rolf Kauka inte fick någon framgång i övriga Europa kan ha varit att Disney var mycket framgångsrika i hela Europa. Detta kan då ha gjort att det har blivit svårt att marknadsföra konkurrerande serier i liknande stil.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Gemeinsame Normdatei, läst: 9 april 2014, licens: CC0
  2. ^ [a b] Lambiek Comiclopedia, Lambiek, 1 november 1999, omnämnd som: Rolf KaukaLambiek Comiclopedia ID: k/kauka_rolf, läst: 9 oktober 2017
  3. ^ [a b] Discogs, Discogs artist-ID: 1264757 omnämnd som: Rolf Kauka, läst: 9 oktober 2017
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 11 december 2014, licens: CC0