Romklubben

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Romklubben (italienska Club di Roma) är en global tankesmedja som engagerar sig i internationella politiska frågor. Romklubben grundades 1968David Rockefellers egendom i Bellagio i Italien av Aurelio Peccei och Alexander King. Nuvarande ordförande är sedan 2012 Anders Wijkman (Sverige) och Ernst Ulrich von Weizsäcker (Tyskland).[1]

Romklubben blev framför allt känd för sin skrift Tillväxtens gränser (Limits to Growth) (svensk översättning Margareta Eklöf, Bonnier, 1972), som sålt i mer än 30 miljoner exemplar på omkring 30 språk. Den utkom i en omarbetad utgåva 2004. Boken har blivit mycket kritiserad för att den menas företräda nymalthusianism, eftersom den lägger fram argument för att jordens tillgångar inte räckte till för den ekonomiska tillväxten på grund av den snabba befolkningstillväxten. Särskilt oljeindustrin ansåg de vara i riskzonen. Den fick även kritik för bristande vetenskaplighet.

Berömda citat är:

I skriften Den Första Globala Revolutionen (från 1991 som var en uppföljare av skriften Tillväxtens Gränser) skriver Romklubben att:

  • Demokrati är inte ett universalmedel. Den kan inte ordna allt och den är omedveten om sina egna begränsningar. Detta faktum måste tas itu med utan omvägar. Hur respektlöst det än må låta, är demokratin inte längre väl lämpad för de frågor som väntar. Komplexiteten och den tekniska karaktären på många av dagens problem tillåter inte alltid valda representanter att göra kompetenta beslut vid rätt tillfälle.

Bland klubbens tidigare och nuvarande medlemmar återfinns Beatrix av Nederländerna, Fernando Henrique Cardoso, José Sarney, Javier Solana, Mugur Isărescu, Roberto Peccei, Adam Schaff, Keith Suter, Anders Wijkman, Erich Jantsch, Michail Gorbatjov och Bohdan Hawrylyshyn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”WRF Board Member Anders Wijkman elected Co-President Club of Rome” (på engelska). World resources forum. 2 oktober 2012. http://www.wrforum.org/organisation/wrf-board-member-anders-wijkman-elected-co-president-club-rome/. Läst 29 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]