Romklubben

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Romklubben (italienska Club di Roma) är en global tankesmedja som engagerar sig i internationella politiska frågor. Den bildades 1968 av Aurelio Peccei och Alexander King. Nuvarande ordförande är Anders Wijkman och Ernst Ulrich von Weizsäcker (Tyskland).

Romklubben blev framför allt känd för sin skrift Tillväxtens gränser (Limits to Growth) (översättning Margareta Eklöf, Bonnier, 1972), som sålt i mer än 30 miljoner exemplar på omkring 30 språk. Den utkom i en omarbetad utgåva 2004. Boken har blivit mycket kritiserad för att den menas företräda nymalthusianism, eftersom den lägger fram argument för att jordens tillgångar inte räckte till för den ekonomiska tillväxten på grund av den snabba befolkningstillväxten. Särskilt oljeindustrin ansåg de vara i riskzonen. Den fick även kritik för bristande vetenskaplighet.

Bland klubbens tidigare och nuvarande medlemmar återfinns Beatrix av Nederländerna, Fernando Henrique Cardoso, José Sarney, Javier Solana, Mugur Isărescu, Roberto Peccei, Adam Schaff, Keith Suter, Anders Wijkman, Erich Jantsch och Michail Gorbatjov.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]