Ron Arad (pilot)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ron Arad, hebreiska רון ארד, född 5 maj 1958, är en israelisk flygplansnavigatör vars öde sedan hans plan störtade ovanför Libanon den 16 oktober 1986 ännu är oklart.

Efter att ha störtat efter att en bomb som flygplanet F4 han färdades i hade släppt briserat i förtid tillfångatogs Arad av organisationen Amal i Libanon den 16 oktober 1986. Under första tiden skickade han brev, men sedan 1987 har inga bekräftade livstecken mottagits. Amals chef Mustafa Dirani har påståtts ha sålt Arad som fånge till det shiitiska Iran. I maj 1988 upphör alla spåren av Arad. Den 11 juli 2008, som ett led i en fångutbytesaffär, fick Israel två bilder av Arad som ser sårad ut. Dokument gavs också där Hizballah angav att Arad dött.

Ron Arads försvinnande har gett upphov till flera initiativ för att få hem honom och/eller få klarhet om han öde. Föreningen "Frihet till född" bildades 1992 med syftar att få fram mer information om Arads öde. Under 2002 inrättades en särskild kommitté för att utvärdera situationen om Arad, ledd av domaren Eliyahu Winograd. Kommittén har funnit att det inte finns någon anledning att ändra bedömningen av den nuvarande situationen, att Arad lever. I december 2004 meddelade föreningen "Föddes till frihet" att man delar ut 10 miljoner dollar för den som ger slutligt klargörande information om Arads öde.Under 2005 inlämnade den israeliska säkerhetstjänsten en konfidentiell rapport till premiärminister Ariel Sharon, som drog slutsatsen att Ron Arad inte var i livet. I samma rapport konstateras Ron Arad hölls fram till år 2003 av Iran.

Varje år äger i staden Hod Hasharon en minnesmarsch rum med tusentals deltagare.

En låt har skrivits till Ron Arad av Boaz Sharabi - K'shetavo ("När du en gång skall komma")