Rosépeppar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Rosépeppar har inget släktskap med svart-/vit-/grönpeppar (Piper nigrum)[1] ,utan är den mogna frukten från ett vackert tropiskt träd, Schinus molle (peruanskt pepparträd) eller dess nära släkting Schinus terebinthifolius (brasilianskt pepparträd). Rosépeppar säljs torkad som krydda och liknar i smaken enbär och koriander om än lite svagare och sötare, även om "stinget" finns kvar. På bland annat engelska kallas rosépeppar ibland "Falsk peppar", ett namn som härstammar från 1500-talet. "Riktig" peppar var då mycket dyrt, bland annat därför att det ansågs verksamt mot pesten. "Falsk peppar" var billigare och ansågs inte ha samma medicinska egenskaper.

Rosépeppar i matkultur[redigera | redigera wikitext]

Rosépeppar är en krydda som på grund av sin mångsidiga karaktär kan användas inom många områden av matlagningen. Kryddan används såväl till kött-, fisk-, fågel-, skaldjurs- och grönsaksrätter som till desserter. Väldigt ofta används dock kryddan till ljusare kött. Rosépeppar är även en god krydda i såser.

Producenter[redigera | redigera wikitext]

Rosépeppar odlas framför allt i Sydamerika och i Indiska Oceanen. Ön Réunion i Indiska Oceanen anses vara ursprunget till den allra finaste rosépepparn. Idag kan man hitta rosépeppar mer eller mindre vilt i till exempel Spanien och på Madeira och Kanarieöarna.

Allergi[redigera | redigera wikitext]

Samma allergen som finns i cashewnöt, pistagenöt och mango finns även i rosépeppar.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]