Rosépeppar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Rosépeppar har inget släktskap med svart-/vit-/grönpeppar (Piper nigrum) utan är den mogna frukten från ett vackert tropiskt träd, Schinus molle (peruanskt pepparträd) eller dess nära släkting Schinus terebinthifolius (brasilianskt pepparträd). Rosépeppar säljs torkad som krydda och liknar i smaken enbär och koriander om än lite svagare och sötare, även om "stinget" finns kvar. På bland annat engelska kallas rosépeppar ibland "Falsk peppar", ett namn som härstammar från 1500-talet. "Riktig" peppar var då mycket dyrt, bland annat därför att det ansågs verksamt mot pesten. "Falsk peppar" var billigare och ansågs inte ha samma medicinska egenskaper.

Rosépeppar i matkultur[redigera | redigera wikitext]

Rosépeppar är en krydda som på grund av sin mångsidiga karaktär kan användas inom många områden av matlagningen. Kryddan används såväl till kött-, fisk-, fågel-, skaldjurs- och grönsaksrätter som till desserter. Väldigt ofta används dock kryddan till ljusare kött. Rosépeppar är även en god krydda i såser.

Producenter[redigera | redigera wikitext]

Rosépeppar odlas framför allt i Sydamerika och i Indiska Oceanen. Ön Réunion i Indiska Oceanen anses vara ursprunget till den allra finaste rosépepparn. Idag kan man hitta rosépeppar mer eller mindre vilt i till exempel Spanien och på Madeira och Kanarieöarna.

Allergi[redigera | redigera wikitext]

Samma allergen som finns i cashewnöt, pistagenöt och mango finns även i rosépeppar.

Källor[redigera | redigera wikitext]