Hoppa till innehållet

Rotes Rathaus

För en tunnelbanestation, se Rotes Rathaus (Berlins tunnelbana).

Rotes Rathaus.
Rådhusets läge öster om floden Spree och ön Spreeinsel. Rådhuset är markerat i rött mitt på bilden. Även andra kommunala administrationsbyggnader är markerade här.

Rotes Rathaus (Röda rådhuset) eller Berliner Rathaus är en byggnad vid Alexanderplatz öster om ön Spreeinsel i floden Spree i stadsdelen Mitte i centrala Berlin. Rådhuset är säte för Berlins regerande borgmästare och senat, som är regeringschef respektive regering i den tyska delstaten Berlin. Namnet på byggnaden kommer från de röda tegelstenarna på husets fasad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rådhuset uppfördes mellan 1861 och 1869 och arkitekten var Hermann Friedrich Waesemann. På platsen fanns förut ett antal hus som delvis härstammade från medeltiden, bland dessa Berlins medeltida rådhus. Rotes Rathaus upptar ett helt kvarter mellan Alexanderplatz och Molkenmarkt.

Efter att staden delades efter andra världskriget var Rotes Rathaus säte för Östberlins stadsförvaltning, magistraten. Västberlins stadsförvaltning fanns i Rathaus Schöneberg. Återföreningen av de bägge förvaltningarna skedde 1991.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]