Ruby Ridge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ruby Ridge är ett bergigt område i norra Idaho i USA. Ruby Ridge blev internationellt uppmärksammat i augusti 1992 då en konfrontation ägde rum mellan US Marshals, FBI och en familj i området. Familjen, som hette Weaver och bestod av makarna Randy och Vicki och deras fyra barn, bland dessa 14-årige Sammy och 16-åriga Sara, samt ett par hundar, hade flyttat till det skogklädda området för att komma bort från vad de uppfattade som det skadliga mångkulturella och liberala samhället.

Randy Weaver hade kontakt med andra vita separatister och blev så småningom anklagad för brott mot vapenlagen efter en brottsprovokation av en infiltratör. Weaver hävdade dock själv att han sålde lagliga vapen som sedan myndigheterna modifierade till olagliga för att kunna utpressa honom att också bli infiltratör. Randy Weaver uteblev till domstolsförhandlingarna eftersom datumet feldaterats i ett av de brev som skickades till honom.

Belägringen[redigera | redigera wikitext]

Detta ledde till att allt som allt 400 federala agenter beväpnade med automatvapen och stridsfordon intog position utanför Weavers stuga den 22 augusti 1992 där, förutom familjen, även en vän till familjen uppehöll sig.[1] Den 14-årige Sammy Weaver och familjens vän Kevin Harris gav sig ut på en rekognoseringstur med en av familjens hundar, som reagerat på de U.S. Marshals som själva var ute på en rekognoseringstur på familjens ägor. Detta ledde till att när agenterna kommit till statlig mark vid en vägkorsning och där upptagit en försvarsposition uppstod en skottlossning som tog sin början med att hunden sköts. Det råder delade meningar om vad som verkligen hände men dessa fakta finns:

  • U.S. Marshal Art Roderick sköt hunden.
  • Samuel Weaver sköt mot Art Roderick.
  • U.S. Marshal Bill Degan sköt Samuel Weaver genom armbågen.
  • Kevin Harris sköt Bill Degan till döds innan han retirerade till huset.
  • U.S. Marshal Larry Cooper sköt Samuel Weaver i ryggen när han vänt för att ta sig tillbaka till stugan.

Under denna skottlossning befann sig Randy och Vicki Weaver i stugan tillsammans med sina tre döttrar, varav den yngsta var 10 månader.[2][3]

Efter skottlossningen vid vägkorsningen tilläts familjen hämta kroppen av Samuel hem till gården där de lade honom i ett av uthusen. Samtidigt började nu federala agenter anlända och sätta upp sina försvarsposter. Enligt de regler som FBI jobbar efter får ingen människa skjutas utan verbal förvarning och möjlighet till kapitulation, men ett helt nytt set av regler antogs enbart för Ruby Ridge-belägringen vilka i stort sett tolkades av de prickskyttar som fanns på plats som att de tre vuxna fick skjutas med dödligt våld så fort de visade sig, dock med förbehållet att inget skott fick avgå om det riskerade att skada ett av barnen.[4] Dessa regler fick stor kritik såväl i media som i en statlig utredning efter incidenten.[5]

Reglerna ledde dock till att Randy Weaver sårades av prickskytteeld i samband med att han, vännen Kevin Harris och den 16-åriga dottern Sara Weaver var på väg in i uthuset för att se till kroppen av den döde Samuel Weaver. När de retirerade mot huset dödades Vicki Weaver med ett skott genom huvudet där hon stod bakom dörren med sin 10 månader gamla dotter i famnen. Efter detta grep FBI:s ledning in och förkastade det regelset som agenter på plats använt sig av och situationen hamnade i ett stillastående läge som inte bröts förrän civila medlare kunde förhandla fram ett eldupphör.

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

Händelserna vid Ruby Ridge filmatiserades för TV 1996. I miniserien The Siege at Ruby Ridge spelas Randy Weaver av Randy Quaid, Vicki Weaver av Laura Dern, Sara Weaver av Kirsten Dunst och Sammy Weaver av Bradley Pierce.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Remembering Randy Weaver Arkiverad 7 maj 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Ruby Ridge: Report of the Subcommittee on Terrorism, Technology and Government Information, 1995, Section B. United States Marshal Service, 5. August 21, 1992 Firefight, p.38-49
  3. ^ Jess Walter, Ruby Ridge, ReganBooks, HarperCollins 2002, Chapter Eleven, p.163-180.
  4. ^ a b c d e f g Ruby Ridge: Report of the Subcommittee on Terrorism, Technology and Government Information of the Senate Committee on the Judiciary, 1995.
  5. ^ United States General Accounting Office, GAO Report to the House Subcommittee on Treasury, USE OF FORCE: ATF Policy, Training and Review Process Are Comparable to DEA’s and FBI’s, March 1996.