Kirsten Dunst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kirsten Dunst
Kirsten Dunst i maj 2016.
Kirsten Dunst i maj 2016.
Född Kirsten Caroline Dunst
30 april 1982 (35 år)
Point Pleasant, New Jersey, USA
Aktiva år 1989–
Betydande roller
Mary i Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Mary Jane Watson i Spider-Man
IMDb SFDb

Kirsten Caroline Dunst, född 30 april 1982 i Point Pleasant i New Jersey, är en amerikansk-tysk skådespelare, regissör, filmproducent och modell.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dunst inledde sin karriär i reklamfilmer på TV och medverkade i Star Trek. Hon fick sitt genombrott i filmen En vampyrs bekännelse, för vilken hon nominerades till en Golden Globe Award för bästa kvinnliga biroll. Vidare spelade hon i filmer som Spider-Man och dess uppföljare samt i filmer som Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Med huvudrollen i Sofia Coppolas film Marie Antoinette befäste hon sin position som framgångsrik amerikansk skådespelerska under det tidiga 2000-talet. Hon har både tyskt och svenskt påbrå; hennes pappa är tysk och hennes mamma är amerikan, men med svensk släkt flera generationer tillbaka. I september 2011 blev hon tysk medborgare, och har således nu dubbla medborgarskap[1].

fimfestivalen i Cannes 2011 belönades Kirsten Dunst med utmärkelsen bästa kvinnliga skådespelare för sin huvudroll i Lars von Triers film Melancholia.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Deutsche Welle World

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]