Kirsten Dunst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kirsten Dunst
Kirsten Dunst maj 2016.
Kirsten Dunst maj 2016.
Född Kirsten Caroline Dunst
30 april 1982 (34 år)
Point Pleasant, New Jersey, USA
Aktiva år 1989–
Betydande roller
Mary i Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Mary Jane Watson i Spider-Man
IMDb SFDb

Kirsten Caroline Dunst, född 30 april 1982 i Point Pleasant i New Jersey, är en amerikansk-tysk skådespelare, regissör, filmproducent och modell.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dunst inledde sin karriär i reklamfilmer på TV och medverkade i Star Trek. Hon fick sitt genombrott i filmen En vampyrs bekännelse, för vilken hon nominerades till en Golden Globe Award för bästa kvinnliga biroll. Vidare spelade hon i filmer som Spider-Man och dess uppföljare samt i filmer som Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Med huvudrollen i Sofia Coppolas film Marie Antoinette befäste hon sin position som framgångsrik amerikansk skådespelerska under det tidiga 2000-talet. Hon har både tyskt och svenskt påbrå; hennes pappa är tysk och hennes mamma är amerikan, men med svensk släkt flera generationer tillbaka. I september 2011 blev hon tysk medborgare, och har således nu dubbla medborgarskap[1].

fimfestivalen i Cannes 2011 belönades Kirsten Dunst med utmärkelsen bästa kvinnliga skådespelare för sin huvudroll i Lars von Triers film Melancholia.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Deutsche Welle World

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]