Rustavi 2

Från Wikipedia
Sjps Samautsqeblo Vompania Rustavi 2 (Rustavi 2 Broadcasting Company)
Sjps Samautsqeblo Vompania Rustavi 2 (Rustavi 2 Broadcasting Company)
Lanserad1994
SändningsområdeGeorgien
LandGeorgien Georgien
HuvudkontorTbilisi, Georgien
WebbplatsOfficiell webbplats
Tillgänglighet
Satellit-TV
Türksat 3A12593 V - 2500 - 5/6​
Webb-TV
Rustavi 2 LIVEFree​

Rustavi 2 Broadcasting Company (Georgiska: შპს "სამაუწყებლო კომპანია რუსთავი 2"; Samautsqeblo Vompania Rustavi 2), mer känt som Rustavi 2 är ett privat TV-bolag från Georgien. Stationen är baserad i Tbilisi, men grundades 1994 i Rustavi. Kanalen är en av de mest populära i Georgien och når ut till omkring 85% av befolkningen.[1] Kanalen visar bland annat Georgiens enda TV-morgonprogram, "Good morning, Georgia", den georgiska versionen av det populära programmet "Vem vill bli miljonär?", den georgiska versionen av Talang, Nitjieri, och georgiska Idol, "Dzjeostari".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kanalen bildades 1994 och var hela tiden kritisk mot expresident Eduard Sjevardnadzes regering. Detta gjorde att georgiska myndigheter gjorde flera försök att stänga ner kanalen.

I juli 2001 mördades den mycket populära georgiske TV-journalisten Giorgi Sanaia, som arbetade för Rustavi 2.[2][3] Av många ansågs detta som ett politiskt mord relaterat till hans program "Night Courier". Rustavi 2 var också den huvudsakliga massmediala källan, som användes som tribun av oppositionsledarna under rosenrevolutionen, 2003.

Rustavi 2 var först med att använda digital hårdvara i Georgien, de var först med att sända via satellit och man var först i landet med att bli associerad medlem i EBU (European Broadcasting Union).

Källor[redigera | redigera wikitext]