Ryssgubbe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ryssgubbe
Bunias orientalis Ukonpalko VI08 C H4938.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kålordningen
Brassicales
Familj Korsblommiga växter
Brassicaceae
Släkte Ryssgubbar
Bunias
Art Ryssgubbe
B. orientalis
Vetenskapligt namn
§ Bunias orientalis
Auktor Linné, 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Ryssgubbe även kallad Långrova (Bunias orientalis) är en art i familjen kålväxter. Den förekommer vildväxande i centrala, östra och sydöstra Europa, till norra Iran och västra Sibirien. Arten förekommer även förvildad i Sverige och har tidigare odlats både som prydnads- och foderväxt. Numera betraktas arten ofta som ogräs. Arten är vanlig i Uppland, men den förekommer också i andra landskap, om än sparsamt. Ryssgubbe förekommer på kulturpåverkad mark, ofta längs vägar och banvallar.

Ryssgubbe är en storväxt, vanligen flerårig ört med kraftig, pålrot. Stjälken blir upp till en meter hög, den är upprätt och vanligen strävhårig. De nedre bladen är parflikiga med en stor triangulär ändflik. De övre bladen är oftast enkla. Blommorna sitter i en rikt förgrenad blomställning. Kronbladen är gula, och cirka 0,5 cm långa. Blommorna har en svag, angenäm, kryddartad doft, liksom hos många andra korsblommiga växter. De snett äggformade frukterna har avsatt spets och ytan är täckt med små vårtor, frukterna är mycket typiska för arten. De innehåller endast två frön och öppnar sig inte vid mognaden.

Växten kom till Skandinavien under senare delen av 1700-talet från Östeuropa, vilket antyds av flera av dess svenska namn såsom rysskål och ryssrova. År 1814 visade den sig plötsligt i mängd omkring Paris, sedan en rysk krigshär haft sitt läger i stadens närhet. Namnet anspelar även på den fräna doften, som inte är helt igenom angenäm.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

[1]

  • Bunias perennis Moench, nom. illeg.
  • Bunias verrucosa Moench, nom. illeg.
  • Laelia orientalis (L.) Desv.
  • Myagrum taraxacifolium Lam.
  • Rapistrum glandulosum Bergeret

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wikipecies

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]