Sädesfältscirkel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sädesfältscirklar i Schweiz.

En sädesfältscirkel är ett mönster skapat i ett sädesfält genom att strån vikts ner vid marken för att skapa kontrast mot de stående stråna. Sådana mönster har noteras särskilt i England, men förekommer även i Sverige. De började dyka upp i England på 1970-talet [källa behövs] och fenomenet har efter hand spritt sig till andra länder.[källa behövs]

Dessa mönster består av olika geometriska figurer. Liknande geometriska former som ofta uppstår i naturen kan man finna i exempelvis snöflingor. Vissa[vilka?] anser att geometrin i sädesfältscirklarna tyder på att någon form av icke-mänsklig intelligens, som till exempel Greys, eller ovanliga naturfenomen skulle stå bakom dem. Detta har givit upphov till en mängd konspirationsteorier kring cirklarnas ursprung och uppkomst.

Många av cirklarna har bevisats vara tillverkade av människor (länk). I de fallen har cirklar gjorts med hjälp av till exempel en bräda bunden vid foten, med vilken sädesstråna tryckts ner så att de viker sig. För att skapa symmetriska mönster användes hjälpmedel såsom rep. Andra bilder på cirklar kan vara reklamjippon eller skapade digitalt.

Trots att många personer erkänt och visat hur cirklarna görs finns det människor som hävdar att åtminstone en del är skapade på något annat sätt[källa behövs], såsom utomjordiska besökare, väderfenomen eller något övernaturligt. Somliga tror att cirklarna skapats av människor som har tillgång till hemlig och okänd teknologi.[källa behövs]

Den 14 augusti 2001 upptäcktes i Wiltshire, England en komplicerad geometrisk formation som mätte 267,5 m i diameter. Den finns fotograferad på Lucy Pringles webbplats (länk) där även många andra cirklar finns dokumenterade genom flygfoto under åren 1990 och framåt.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Spelfilmen Signs handlar om fenomenet, och fantasifulla idéer kring vad som kan ge upphov till det.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]