Sävsländor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sävsländor
Sialis lutaria01.jpg
En sävslända av arten Sialis lutaria
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningVattennätvingar
Megaloptera
FamiljSävsländor
Sialidae
Vetenskapligt namn
§ Sialidae
AuktorLeach, 1815
En larv av arten Sialis lutaria
En larv av arten Sialis lutaria
Hitta fler artiklar om djur med

Sävsländor (Sialidae) är en familj i insektsordningen vattennätvingar. Familjen innehåller omkring 60 kända arter, i den holarktiska regionen. I Sverige finns 5 arter.

Sävsländor har en längd på cirka 8-15 millimeter.[1] Färgen på kroppen är vanligen mörkt brunaktig och vingarna är rökfärgade med mörka vingribbor. Framvingens längd är cirka 9-19 millimeter.[1] Punktögon saknas och halsskölden är något bredare än den är lång. Antennerna är långa och trådliknande. I vila hålls vingarna taklikt ställda över kroppen. Hos larven finns sju par smala, fjäderliknande yttre gälar längs sidorna på bakkroppen.

Honorna lägger ofta stora mängder ägg, uppdelade grupper, i sjöar eller andra mindre vattensamlingar och vattendrag. Larverna är rovdjur som livnär sig på andra, mindre vattenlevande djur.

Utvecklingen till imago tar för de flesta arter mellan ett och två år. Larverna kan leva på ganska djupt vatten, upp till 18 meter. När larven är redo att förpuppa sig lämnar den vattnet och söker sig till fuktig jord. Som fullbildade insekter är sävsländornas liv kort och inriktat på fortplantning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på en översättning från tyska Wikipedia 23 maj 2009

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Per Douwes, Ragnar Hall, Christer Hansson, Åke Sandhall. Insekter - en fälthandbok, Interpublishing AB, Stockholm, 1997.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]