Så länge vi båda andas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Så länge vi båda andas
Författare Stephenie Meyer
Originaltitel Breaking Dawn
Originalspråk Engelska
Översättare Carina Jansson
Genre Kärleksroman, Vampyrroman, Fantasy, Drama
Utgivningsår 2008
Utgiven på
svenska
2009
Huvudpersoner Bella, Edward, Jacob
Utmärkelser 1:a på bestsellerlista
Del i serie
Ingår i serie The Twilight Saga
Del 4
Föregås av Om jag kunde drömma, När jag hör din röst, Ljudet av ditt hjärta

Så länge vi båda andas är den fjärde och sista boken ur Stephenie Meyers bästsäljande serie Twilight. Boken släpptes 2 augusti 2008 i USA med titeln Breaking Dawn, och kom ut på svenska den 12 mars 2009. Boken handlar om Bellas stora förvandling från människa till vampyr, och hur hela hennes värld vänds upp och ner när hon får ett oväntat besked.

Boken har filmatiserats i två delar The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 och The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, som hade premiär 2011 och 2012.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken är uppdelad i tre delar.

Del 1 handlar om Bella och Edwards bröllop och smekmånad. Edward går med på att älska med henne, vilket är Bellas önskan. Hon blir gravid och hon vill behålla barnet. Men Edward vill att hon ska göra abort för att han är rädd om Bellas säkerhet. I sin förtvivlan ringer hon Rosalie för att be om hjälp eftersom hon vet att Rose alltid velat ha barn. De upptäcker till sin förtvivlan att det inte är ett vanligt barn. Och sedan kommer del 2.

Del 2(läs inte detta om ni inte har läst boken) Jacobs perspektiv. Jacob flyr sin flock då han får reda på att de tänker mörda familjen Cullen och Bella, flocken tror nämligen att det barn som Bella bär på är för farligt och vill därför inte låta det leva. Han varnar familjen Cullen och stannar hos dem för att ge skydd tillsammans med Leah och Seth. Han försöker också övertyga Bella att inte ha kvar barnet men lyckas inte så bra. Bella håller långsamt på att tyna bort, fenomenet i hennes kropp gör att hon inte kan ta till sig vanlig mat och fostret växer så fort och är så starkt att hennes kropp inte klarar av det. Jacob kommer av misstag på idén som kanske kan rädda Bella från att dö, hon måste dricka blod. Blodet stärker Bella och barnet. När Bella en dag ska böja sig framåt och ta upp muggen med blod hon spillt ut hörs ett fasansfullt ljud. Moderkakan hade lossnat. Ben efter ben bryts i hennes kropp när barnet kämpar mot syrebristen. Bella förlorar medvetandet men förstår att hennes barn kommer att dö. Hon skriker åt Edward att han ska ta ut barnet och han lyder, men innan han fått ut barnet bryter det hennes ryggrad. Jacob tvingar Bellas hjärta att fortsätta slå medan Edward förlöser barnet. Barnet döps till Renesmee Carlie (efter Renée, Esme, Carlisle och Charlie). Bellas kropp ger upp och i sin sista chans att rädda henne trycker Edward in en giftinjektion med sitt eget gift rakt in i Bellas hjärta. När Jacob ger upp hoppet om att Bella ska överleva störtar han ut ur rummet och flyr ut, men på nedervåningen stöter han på Rosalie med Renesmee i famnen och präglas direkt på den lilla flickan. Och sedan kommer del 3.

Del 3 Sista delen, Bellas perspektiv. Bella är nu vampyr och är rädd för att vilja döda sitt eget barn. Men hon får reda på att hon är riktigt ovanlig, för att hon kan, trots att hon är nyfödd, kontrollera sig själv och sin törst efter blod, på samma sätt som äldre vampyrer. Volturi får höra talas om Renesmee och tror att hon är ett odödligt barn vilket är ett allvarligt brott, och bestämmer sig för att slåss mot Cullens. Cullens bestämmer sig för att samla ihop alla sina vänner för att vittna om att Renesmee (som kallas Nessie) är ett barn som växer och lär sig. Alice och Jasper försvinner utan att berätta vart eller varför och familjens mod sjunker. Bella har även en gåva; hon är en sköld, redan innan när hon blev vampyr. Detta innebär att hon kan skydda sina tankar; mot allt psykiskt. Med detta innebär också att till exempel några i Volturi; Aro, Jane, Alec m.fl. inte kan påverka henne och Bella kan "dra sin sköld" runt de hon vill; hon kan skydda de hon älskar mot dessa faror ( Jane och Alec har en formidabel gåva; hon kan plåga de hon vill och Alec kan förlamma dom alla bara genom att se på dem) Bella kan inte koma på en gåva som är bättre än den, hon har alltid velat skydda de hon älskar.

Omslaget[redigera | redigera wikitext]

Omslaget består av två schackpjäser: en röd bonde i bakgrunden, och en vit dam längst fram. Det symboliserar vad Bella från början var - en svag bonde - till det hon nu växt till - en stark dam.[källa behövs]

Fortsättning[redigera | redigera wikitext]

Så länge vi båda andas är den sista delen ur Bellas perspektiv. Meyer har påbörjat en bok vid namn Midnight Sun, vilken beskriver händelserna under Om jag kunde drömma, fast ur Edwards perspektiv. Delar av projektet publicerades i ett tidigt skede olagligt på Internet, men Stephenie Meyer har trots detta beslutat att slutföra boken. Det har även ryktats om att en bok ska komma om Jacob och Renesmées liv, i Jacobs perspektiv.[1]

"Så länge vi båda andas" på andra språk[redigera | redigera wikitext]

  • Engelska: Breaking Dawn
  • Finska: Aamunkoi
  • Tyska: Bis(s) zum Ende der Nacht
  • Spanska: Amanecer
  • Franska: Révélation
  • Polska: Przed świtem
  • Svenska: Så länge vi båda andas

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ www.stepheniemeyer.com - Midnight Sun: Edward's Version of Twilight