S/S Furst Menschikoff

Från Wikipedia
S/S Furst Menschikoff
S/S Furst Menschikoff, målning av Magnus von Wright 1842
S/S Furst Menschikoff, målning av Magnus von Wright 1842
Historik
Byggnadsvarv Åbo Gamla Skeppswarf, Åbo, Finland
Levererad1836
ÖdeSkrotat 1850
Tekniska data
ByggnadsmaterialFuru, förstärkt med kopparplåtar
Längd36 meter
Bredd6,2 meter
Djupgående2,9 meter
Bruttodräktighet42 registerton
MaskinTvå Motala Verkstad ångmaskiner
Sammanlagt 90 ihk
Maximal hastighet9 knop
Besättning18–24
Passagerare44


S/S Furst Menschikoff var en finländsk skonarriggad hjulångare, som byggdes 1836 på Åbo Gamla Skeppswarf Åbo för Åbo Ångfartygsbolag. Det var bolagets andra beställda fartyg. Det första, S/S Storfursten, hade beställts under våren samma år från Fletcher & Faernell i London, men genom försenad maskinleverans i England blev Furst Menschikoff bolagets första ångfartyg.

Hon var det första havsgående ångfartyg som byggdes i Finland och namngavs efter Aleksander Mensjikov, som var den första generalguvernören över Storfurstendömet Finland. I fartyget fanns tre salonger: en för damer med tio platser och en för herrar med sexton platser samt en matsalong med bordsplats för tio gäster. Ombord fanns också 44 sängplatser i två hytter.

S/S Furst Menschinoff var 35 meter långt och byggt av furu med förstärkning av kopparplåtar. Hon hade en ångmaskin på 90 ihk från Motala Verkstad. Efter installationen av ångmaskinen i Norrköping anlände fartyget till Åbo via Stockholm den 20 oktober 1836 med 13 passagerare. Våren 1837 lämnade fartyget Åbo den 9 maj via Degerby och Furusund till Stockholm, dit det ankom den 13 maj efter en långsam resa i Ålands hav på grund av tung is och dålig sikt.

Hon seglade senare en rutt mellan Sankt Petersburg, Tallinn, Helsingfors, Åbo och Stockholm, en rutt hon delade med S/S Storfursten.

År 1849 gick Åbo Ångfartygsbolag i konkurs, varefter fartyget såldes till E. Julin & Co och seglade för Åbo Nya Ångfartygsbolag fram till dess det skrotades 1850 och ersattes av en ny hjulångare med samma namn, som också byggts i Åbo.

Källor[redigera | redigera wikitext]