S:t Edvards krona

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Till vänster: en kopia av originalkronan. Till höger: en tvådimensionell avbildning av kronan. Till vänster: en kopia av originalkronan. Till höger: en tvådimensionell avbildning av kronan.
Till vänster: en kopia av originalkronan.
Till höger: en tvådimensionell avbildning av kronan.

Sankt Edvards krona (St Edward's Crown) är en av Storbritanniens kungakronor och som sådan är den en viktig del av dess riksregalier samt den kanske viktigaste symbolen för den brittiska monarkin. Sankt Edvards krona används enbart numera vid själva kröningsceremonin (senast 1953 för Elizabeth II), till skillnad från Imperial State Crown som bärs av monarken vid parlamentets årliga sessionsöppning.

Kronan avbildas även sedan 1957 heraldiskt i Storbritanniens statsvapen, samt även i flera statsvapen i de suveräna stater inom Samväldet som erkänner den brittiska monarken som sin statschef. Kronan avbildas även också heraldiskt i emblemen av Storbritanniens armé, marinkår och flygvapen, och alla Englands och Wales polismyndigheter.

Den nuvarande kronan tillverkades år 1661 för kröningen av Englands kung Karl II, och den är en rekonstruktion av den kungakrona, ursprungligen buren av Edvard bekännaren (därav namnet) kring julen år 1065, som förstördes under det engelska inbördeskriget på befallning av Oliver Cromwell.

Kronan är utställd i Towern i London för allmän beskådning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, St Edward's Crown, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]