Short Message Service

Från Wikipedia
(Omdirigerad från SMS)
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”SMS” leder hit. För andra betydelser, se SMS (olika betydelser).
SMS-meddelande på holländska.

Short Message Service, SMS, är en tjänst för korta textmeddelanden som sänds mellan mobiltelefoner eller från dator till mobiltelefon. Ett meddelande kan av tekniska skäl bestå av max 160 tecken, men telefonen kan själv dela upp längre texter i flera SMS som den mottagande telefonen sedan sammanfogar till en helhet igen.

SMS är ett populärt forum för smileys och förkortningar, just på grund av begränsningen i antal tecken.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Idén att skriva textmeddelanden till andra mobilanvändare kom i början av 1980-talet. Då var meningen med SMS framförallt att ge användaren en indikation på att denna har ett meddelande i sin röstbrevlåda. I februari 1985 meddelade J. Audestad, WP3, att SMS var en tilltänkt tjänst att använda för de nya digitala mobila systemen. Det första SMS-meddelandet sändes över Vodafones GSM-nätverk i England den 3 december 1992, från Neil Papworth, Sema Group (använde en PC), till Richard Jarvis, Vodafone (använde en Orbitel 901 telefonmodell). Textmeddelandet innehöll texten ”Merry Christmas”, God jul.

Utvecklingen gick till en början sakta; år 1995 sände användare i genomsnitt 0,4 meddelanden per månad. En av faktorerna till detta var att operatörerna inte hade satt upp ett säkert sätt att betala SMS med, vilket framförallt rörde dem som betalade i förväg. Efterhand försvann problemet med detta och användandet började öka. SMS var utformat som en del av GSM, men är idag tillgängligt för en mängd nätverk, inklusive 3G- och 4G-nätverk.

Användandet av SMS ökar ständigt världen över: år 2000 sändes 17 miljarder SMS; år 2001 sändes 250 miljarder; år 2004 sändes 500 miljarder och år 2010 sändes 6100 miljarder.

Tekniska detaljer[redigera | redigera wikitext]

Det finns ingen som har äganderätten till SMS, liksom till de flesta andra tjänster och funktioner som finns i mobilstandarden GSM. Det finns olika rekommendationer för GSM, till exempel 03.38, 03.41 och 03.40. GSM rekommendation 03.38 anger hur text med olika alfabet och specialtecken kodas för att sändas med SMS. Rekommendation 03.41 beskriver tjänsten Cell Broadcast, som t.ex. kan användas för att visa namnet på den basstation som man för tillfället är kopplad till.

SMS-PP, ”Short Message Service - Point to Point”, är definierad i rekommendation 03.40 beskriver hur korta meddelanden kan skickas från en användare till en annan via ett SMSC, Short Message Service Centre, som tillhandahåller en ”spara-och-vidarebefordra”-mekanism. Detta försöker sedan skicka ut meddelandena till mottagarna. Om mottagaren inte är nåbar, så köar SMSC meddelandet och försöker sända om det senare igen. Vissa SMSC har även den alternativa funktionen ”vidarebefordra-och-glöm bort” där meddelandet bara skickas iväg en gång.

Funktionen att leverera meddelande är ”best effort”, vilket betyder att det inte finns några garantier för att meddelandet faktiskt kommer fram till mottagaren. Förseningar och förlorade meddelanden är inte ovanliga fenomen. Användaren kan begära att få en meddelandeindikation när meddelandet kommit fram till mottagaren.

Ett SMS kan maximalt vara 140 byte långt, vilket är 140 byte ⋅ 8 bitar = 1 120 bitar. Eftersom alla vanliga tecken förbrukar 7 bitar, så räcker längden till 160 tecken såvida man inte använder specialtecken som smileys eller exotiska bokstäver. Standarden tillåter teoretiskt att en lång text kan fördelas på ända upp till 255 länkade SMS, vilket skulle ge utrymme för cirka 40 000 tecken. I praktiken brukar gränsen gå vid sex till tio SMS. Ett långt meddelande debiteras som det antal länkade SMS som krävs.

SMS kan också användas till att sända binära innehåll, exempelvis ringsignaler eller telefoninställningar som tas emot av telefonen utan att visas upp som text.

Flash SMS[redigera | redigera wikitext]

Ett Flash SMS är en typ av SMS som direkt när det kommer till telefonen syns på skärmen utan att användaren behöver trycka på något. Flash SMS sparas inte i inkorgen på telefonen.[1]

Terminalens påverkan på tjänsten[redigera | redigera wikitext]

En användare som inte kan skicka sms bör kontrollera att rätt meddelandecentralnummer finns inskrivet i telefonen, detta nummer får användaren från sin operatör och i telefonmanualen finns instruktioner om var detta ska skrivas in. Användaren bör också kontrollera inställningarna så att sms skickas med kretskopplad data och ej med paketdata.

Vid problem med mottagande av sms bör användaren kontrollera att telefonens avdelning för inkomna sms inte är full samt starta om sin telefon för att telefonen ska söka kontakt med nätet igen (då problem att ta emot sms ofta beror på dålig kontakt med nätet).

Då simkortets funktion har att göra med att identifiera användaren och ge denna access till mobilnätet så inverkar detta inte på sms-problem om kundens andra tjänster fungerar.

Skräppost i mobilen[redigera | redigera wikitext]

Det blir allt vanligare med spam, skräppost, via SMS. Det har ännu inte rapporterats något allvarligare problem orsakat av sådan spam, men existensen av denna företeelse har noterats av industrins övervakare. Branschorganisationen Morgan forum arbetar aktivt för att ta fram gemensamma regler för mobila innehållstjänster.

Olika användningar[redigera | redigera wikitext]

En SMS-tävling är en tävling där deltagandet sker genom att besvara en fråga eller ett annat prestationsmoment via ett SMS (vanligen betal-SMS). Tävlingar i detta syfte arrangeras ofta av TV-bolag, produktionsbolag eller andra mediaföretag.

Även så kallade alternativa verklighetsspel kan bygga på användningen av SMS.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Många Nokia-telefoner har en monoton pipbaserad ljudsignal för inkommande SMS. Den består av bokstäverna S M S på Morsealfabetet (tre korta pip, två långa pip, tre korta pip).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://mobiletidings.com/2009/02/12/sending-a-flash-sms-message/ (engelska)