SMS-biljett

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

SMS-biljett är en typ av biljett där innehavaren inte behöver en fysisk biljett utan bara visar upp ett SMS i sin mobiltelefon. Systemet användes i Sverige främst inom kollektivtrafiken där passagerare skickade ett betal-SMS med en kod, och fick tillbaka ett SMS som är giltigt som färdbevis. I Sverige regleras bestämmelserna för SMS-biljetter i betaltjänstlagen.

1 februari 2013 började en ändring i betaltjänstdirektivet gälla som innebär att det krävs registrering för att genomföra ett SMS-köp, exempelvis beställning av SMS-biljett.[1] De stora teleoperatörerna i Sverige, Telia, Telenor, Tele2/Comviq, 3 och Halebop, skapade tillsammans mobiltjänsten Wywallet för ändamålet.[1] Många svenska trafikbolag var inte anslutna till Wywallet utan har valde ett eget registreringssystem, däribland Storstockholms Lokaltrafik.[1] Wywallet upphörde 2018.

25 februari 2013 rapporterades att försäljningen av SMS-biljetter minskat kraftigt på många håll i Sverige till följd av det nya EU-direktivet.[2] Successivt avvecklades SMS-biljetten hos samtliga kollektivtrafikföretag i Sverige och ersattes med köp i appar. Till exempel upphörde möjligheten hos SL i januari 2018 [3] och hos Västtrafik under 2016.[4]

Problem[redigera | redigera wikitext]

Ett problem med SMS-biljetter visade sig vara att de går att förfalska och att äktheten är svår att kontrollera.[5][6] Det motverkades genom att någon slags kod ingår i meddelandet, som inte går att räkna ut för den som vill förfalska SMS.[källa behövs] Resenärer har klagat på att tekniska problem uppstått vid beställningen och att mobilbatteriet tagit slut.[7] En annan nackdel var att besökare med utländska telefonabonnemang inte kan skicka betal-SMS.

Instruktioner för Västtrafiks SMS-biljetter.

Mobilbiljett[redigera | redigera wikitext]

En variant är att man köper biljett via en webbplats eller app för mobila enheter, betalar med kontokort eller liknande och får biljetten i form av ett SMS. Detta finns bland annat för tåg (både i Sverige och Finland) och vissa evenemang. Det har etablerats även för flyg, där SMS:et kan innehålla en webbsidelänk som leder till en streckkod som skannas i utgången.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]