Sacré-Cœur

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Basilique du Sacré-Cœur
Heliga Hjärtats Basilika
Kyrka
Paris-Basilique-SacreCoeur.jpg
Land Frankrike Frankrike
Ort Paris
Trossamfund Katolska kyrkan
Stift Paris ärkestift
Plats Parvis du Sacré-Cœur
Invigd 1919
GeoNames 6452892
Kupolen.
Kupolen.
Webbplats: Sacré-Cœur

Sacré-Cœur (franska: Basilique du Sacré-Cœur, "Heliga hjärtats basilika", uttalas [sakʁe kœʁ]) är en romersk-katolsk basilika och populärt landmärke i Paris. Kyrkan är uppkallad efter och tillägnad Jesu heliga hjärta. Basilikan ligger på Montmartre-kullen som är den högsta punkten i staden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Basilikan byggdes 1876–1914 för att markera bildandet av den tredje republiken. Initiativet togs av Katolska kyrkan, som såg den som ett "försoningsoffer" då Montmartre hade varit scenen för många av händelserna under Pariskommunen 1871. Den tänktes också som ett monument över de döda i fransk-tyska kriget 1870–1871. Basilikan fullbordades dock inte förrän 1914 och invigningen ägde rum först 1919 efter första världskrigets slut. Oppositionen mot bygget var stor, både på politiska och estetiska grunder.

Basilikan ritades av arkitekten Paul Abadie och är byggd i romersk-bysantinsk stil, på platsen där Sankt Dionysius (Saint Denis) halshöggs år 262. Dess interiör är stämningsfull med ljus som strömmar in från de färgade fönstren. På taket under den stora kupolen finns en stor mosaik föreställande Jesus Kristus, och nedanför denna mosaik finns en staty av Dionysius som knäböjer. Kyrkan har även många skulpturer, bland annat en föreställande Jungfru Maria. Kyrkan innehåller över 500 statyer och många av statyerna har hämtat inspiration från antikens arkitektur.

Basilikan[redigera | redigera wikitext]

Sacré-Cœur ligger på toppen av Montmartre i Paris artonde arrondissement och ger en vidsträckt utsikt över Paris. Det kan vara en av huvudorsakerna till att området fått stort genomslag inom populärkulturen: området framför kyrkan har förekommit i många berömda filmer, däribland Amélie från Montmartre (2001), Ronin (1998) och kortfilmen C'était un rendez-vous (1976).

Om ni ska se vackra kyrkor i Europa, finns det tre ni inte får missa: Peterskyrkan i Rom, Sacré-Cœur i Paris och Västerortskyrkan i Vällingby!
Le Corbusier till arkitektustudenter under en föreläsningsturné i USA.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

I närheten av Sacré-Cœur ligger metrostationen Anvers, med sin gamla entré som liknar klängväxter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Henrik Brandão Jönsson (2010). Fantasiön: ett reportage från Brasiliens hjärta. Stockholm: Atlas. sid. 273. Libris 11654193. ISBN 9-17389-364-1 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]