Montmartre

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Montmartre med basilikan Sacré-Cœur.

Montmartre är en stadsdel belägen på en 130 meter hög kulle i 18:e arrondissementet i norra Paris, Frankrike. Namnet "Montmartre" kommer av Mont des Martyrs, "Martyrernas berg". År 262 halshöggs här sankt Dionysius och ärkdiakonen Eleutherius.

På platsen uppfördes därefter ett benediktinkloster. På klostrets plats uppfördes 1875-91 basilikan Sacré-Cœur, vars klocktorn stod färdigt 1912. 1860 införlivades Montmartre med staden Paris, och under slutet av 1800-talet blev stadsdelen ett omtalat tillhåll för konstnärer.[1]

Förutom Sacré-Cœur märks bland Montmartres berömda platser nattklubbarna Moulin Rouge, Lapin Agile och konstnärstorget Place du Tertre. Bland de kände konstnärer som verkat i stadsdelen märks bland andra Salvador Dalí, Claude Monet och Pablo Picasso. En särskild skola, kallad Montmartreskolan ingår konstnärer som Théophile Steinlen och Henri de Toulouse-Lautrec.[1] Idag är södra Montmartre, nära Pigalle, ett av Paris sexkvarter, andra delar som toppen av kullen är mycket populära bland turister medan det finns lugnare områden i andra kvarter, bland annat i närheten av Place des Abbesses och i närheten av Montmartrekyrkogården. Stadsdelen är också känd för sin bergbana, Montmartres bergbana, byggt år 1900.

För att komma till Cimetiere de Montmartre är det bäst att åka metron till Place Blanche. Gå förbi Moulin Rougeboulevard de Clichy. Andra tvärgatan på höger sida är avenue Rachel. Den gatan leder till ingången till kyrkogården. Det går också bra att gå från Montmartre till kyrkogården. Rue Caulaincourt och rue J.de Maistre strålar samman och övergår till bron vers Place Clinchy. Går du på vänster sida på bron så ser du trappan som leder ner till ingången.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 18. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. Sid. 91 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]