Safsa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Safsa
OsmundaRegalis.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Ormbunksväxter
Pteridophyta
Klass Pteridopsida
Ordning Safsaordningen
Osmundales
Familj Safsaväxter
Osmundaceae
Släkte Safsor
Osmunda
Art Safsa
O. regalis
Vetenskapligt namn
§ Osmunda regalis
Auktor Carl von Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Safsa (Osmunda regalis) är en högväxt, rikbladig, nästan busklik och till bladens form och färg särdeles vacker ormbunke. I Sveriges sydligaste landskap är den tämligen allmän på åbräddar, på tuvor i kvarndammar, på holmar eller till och med ute i grunt vatten, och är även spridd på några få lokaler upp till södra Norrland. Safsa är sällsynt i Danmark och Norge , men för övrigt vitt utbredd över Europa, Asien (även Indien), södra Afrika, Nord- och Sydamerika samt Nya Zeeland. Bladen är dubbelt parbladiga, och deras övre del är sporalstrande, men inte den nedre. De flesta flikarna i den sporalstrande delen är helt och hållet ombildade för denna funktion, till formen mycket smala och alldeles överhöljda av sporgömmen.

Familjen safsaväxter (Osmundaceae) skiljer sig från andra ormbunkar framför allt genom sporgömmets konstruktion. I stället för den hygroskopiskt arbetande ringen har sporgömmets vägg en rundad grupp tjockväggiga celler och genom dessas verkan öppnar sig sporgömmet med en lodrät springa, inte som hos andra med en tvärspringa.

Safsan eller "safsabusken" har i Sverige även fått namnet "kungsbräken". Det förra, sydsvenska namnet har man trott sig kunna förklara ur ett gammalt gotiskt ord, som betyder "veta", eftersom man förr trodde att denna ormbunke kunde ge hemliga kunskaper.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]