Hoppa till innehållet

Safsa

Från Wikipedia
Safsa
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionOrmbunksväxter
Pteridophyta
KlassPteridopsida
OrdningSafsaordningen
Osmundales
FamiljSafsaväxter
Osmundaceae
SläkteSafsor
Osmunda
ArtSafsa
O. regalis
Vetenskapligt namn
§ Osmunda regalis
AuktorCarl von Linné

Safsa (Osmunda regalis) är en högväxt, rikbladig, nästan busklik och till bladens form och färg särdeles vacker ormbunke. I Sveriges sydligaste landskap är den tämligen allmän på åbräddar, på tuvor i kvarndammar, på holmar eller till och med ute i grunt vatten, och är även spridd på några få lokaler upp till södra Norrland. Safsa är sällsynt i Danmark och Norge , men för övrigt vitt utbredd över Europa, Asien (även Indien), södra Afrika, Nord- och Sydamerika samt Nya Zeeland. Bladen är dubbelt parbladiga, och deras övre del är sporalstrande, men inte den nedre. De flesta flikarna i den sporalstrande delen är helt och hållet ombildade för denna funktion, till formen mycket smala och alldeles överhöljda av sporgömmen.

Familjen safsaväxter (Osmundaceae) skiljer sig från andra ormbunkar framför allt genom sporgömmets konstruktion. I stället för den hygroskopiskt arbetande ringen har sporgömmets vägg en rundad grupp tjockväggiga celler och genom dessas verkan öppnar sig sporgömmet med en lodrät springa, inte som hos andra med en tvärspringa.

Safsan eller "safsabusken" har i Sverige även fått namnet "kungsbräken". Det förra, sydsvenska namnet har man trott sig kunna förklara ur ett gammalt gotiskt ord, som betyder "veta", eftersom man förr trodde att denna ormbunke kunde ge hemliga kunskaper.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]