Sagnlandet Lejre

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lethra - järnåldersbyn
Athra - stenåldersboplatsen

Sagnlandet Lejre, (tidigare: Arkæologisk Forsknings- og Formidlingscenter), som öppnade 1964 under namnet ”Historisk-arkæologisk Forsøgscenter”, är ett forsknings- och förmedlingscenter, så kallat arkeologiskt friluftsmuseum, med förhistoria och arkeologi som huvudtema. 2009 skiftade centret namnet till ”Sagnlandet Lejre”, Lejre, legendernas land.

Sagnlandet ligger i Lejre kommun väster om Roskilde i Danmark. Det blev grundlagt av Hans Ole Hansen, som ville skapa och förmedla kunskap om forntidens levandssätt genom experimentell arkeologisk forskning, levandegörande och undervisning som baserades på aktivt deltagande. Sagnlandet Lejre förmedlar Danmarks forntid från jägarstenålder till yngre järnålder. När museet öppnade var det världens första center som aktivt arbetade med experimentell arkeologi och det har inspirerat liknande anläggningar runt om i världen. Det besöks årligen av ca 60 000 besökare.

I museets arbetande verkstäder, som arbetar med textilier, keramik och järnsmide, görs kopior av dåtida föremål som sedan används i de rekonstruerade bebyggelsemiljöerna.

I Sagnlandet finns en järnåldersby, "Lethra", som består av fyra rekonstruerade järnåldersgårdar från perioden 200 f.Kr. - 200 e.Kr. Sagnlandet rymmer också en rekonstruerad boplats kallad "Athra" från Ertebölletiden (5500 - 3900 f.Kr.) och rekonstruerade bondgårdshus från 1800-talet, ”Krikkebjerghusen”.

I Sagnlandet finns flera olika djur, dels raser som i storlek och kroppsbyggnad liknar järnålderns numera utdöda husdjursraser, dels 1800-talets gamla danska husdjursraser.

Familjer har möjlighet att bo i järnåldersbyn, i 1800-tals husen och på stenåldersboplatsen och de ingår därmed i museets aktiva pedagogiska förmedling.

Referenser[redigera | redigera wikitext]