Fyn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Egeskovs slott på Fyn.
Fyns position i Danmark.

Fyn är en dansk ö som ligger mellan Jylland och Själland. Det är, med 2.984 km² Danmarks tredje största ö och är omgiven av Lilla Bält, Kattegatt, Stora Bält och Fynske Øhav. Öns största stad är Odense. Hela ön hade 2008 en befolkning på 482.410 invånare. Odense hade 2011 130 000 inv. Odinsö är ett fornnordiskt namn på ön.

Ön ingår numera i Region Syddanmark, men var tidigare den största delen av Fyns amt.

Fyn är förbunden med Själland, Danmarks största ö, genom Stora Bält-bron. Stora Bält-bron består egentligen av två broar, en låg bro som förbinder Fyn till den lilla ön Sprogø i mitten av Stora Bält, och en lång hängbro resten av vägen till Själland. Hängbron var världens näst längsta bro då den öppnades. Mellan Fyn och Sprogø använder sig tågtrafiken av en annan bro som ligger parallellt med bilbron, och är tillverkad på ett liknande sätt. En tunnel förbinder vidare Sprogø med Själland för tågförbindelsen.

Två broar förbinder Fyn med det danska fastlandet, Jylland. Den första byggdes under 1930-talet kort före andra världskriget, och var avsedd för både bilar och tåg. Den andra, en hängbro, byggdes på 1970-talet och är endast avsedd för bilar, se vidare Lilla Bältbron. Förutom huvudorten Odense ligger alla större städer längs med kusten. De är i ordning Kerteminde (nordöst), Nyborg (öst), Svendborg (syd), Fåborg (sydväst), Assens (väst), Middelfart (nordväst) och Bogense (nord).

En av uddarna på den östra delen av Fyn heter Knudshoved. Den största sjön heter Arreskov Sö.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Flag of Denmark.svg Danmarksportalen