Sakkarastenen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sakkarastenen (engelska: South Saqqara Stone) är locket till sarkofagen för den antika egyptiska drottningen Ankhenesmerire vilken är inristad med en lista över faraonerna under Egyptens sjätte dynasti, från Teti till de tidiga åren av Pepi II:s regering. Den är i huvudsak en förteckning som registrerar händelser under varje år. Den återanvändes under antiken och många av dess ovärderliga inskriptioner har slitits ner och är nu nästan oläsliga.

Upptäckt[redigera | redigera wikitext]

Sakkarastenen hittades i 1932-33 i ett av fem förråd söder om drottning Iput II:s pyramid inom pyramidkomplexet för Pepi II vid Sakkara.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Den är tillverkad av basalt och är 243 cm × 92 cm × 20 cm. Den har tecken på båda sidor, men mycket av skriften är raderad och oläslig. Framsidan beskriver händelser under Teti, Userkare, Pepi I och Merenra I, medan baksidan beskriver andra delen av Merenra I:s styre och delar av Pepi II:s.

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

Vikten av Sakkarastenen är beroende av dess inskriptioner: en lista på faraoner tillsammans med uppgifter om händelser som bekräftar uppgifter från andra källor (som till exempel Turinpapyrusen) och tillåter egyptologer och arkeologer att uppskatta längden på deras styren. Stenen anses vara ett av de tidigaste historiska dokument som existerar.

Innehållet på stenen[redigera | redigera wikitext]

Teckning av Sakkarastenen

Stenen undersöktes 1995 av Michel Baud och Vassili Dobrev som noggrant och delade in den i sex delar (A-F) med rutmönster som betecknar varje år. Framsidan tolkades enligt följande tabell:

Ruta Beskrivning
A1 Teti: Tillträdesår, Nilflod 3 kubiter, 3 fingrar
A2
A3 Pepi I: tillverkning av statyer på Pepi I, underkuvelse av Nubien.
A4
B1
B2
B3
B4
C1
C2
D1
D2
D3
D4 Pepi I, "18:e räkningen" (36:e året)
D5
D6
E1
E2
E3
E4
E5
E6 Pepi I: År 44
E7 Pepi I: År 46-47, "året efter 23:e räkningen".
E8 Pepi I: År 49-50, "året (eller året efter) 25:e räkningen", sista året för Pepi I.
F1 Merenra I: Är 1, "Året de två landen förenades" och "första räkningen"
F2 Merenra I: År 3
F3 Merenra I: År 5: "Året för 2:a räkningen"
F4
F5 Merenra I: Året efter "2:a räkningen"
F6 Merenra I: År 6(?), uppräkning av antal kreatur
F7
F8
F9

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Michel Baud, Vassil Dobrev, De nouvelles annales de l'Ancien Empire égyptien. Une "Pierre de Palerme" pour la VIe dynastie, BIFAO 95 (1995), pp. 23–92

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]