Saknad i strid (film)

Från Wikipedia
Saknad i strid
(Missing in Action)
GenreAction
RegissörJoseph Zito
ProducentMenahem Golan
Yoram Globus
Lance Hool
ManusArthur Silver
Larry Levinson
John Crowther
Lance Hool
James Bruner
Steve Bing
SkådespelareChuck Norris,
M. Emmet Walsh,
James Hong,
Lenore Kasdorf
OriginalmusikJay Chattaway
FotografJoão Fernandes
DistributionCannon Films
Premiär16 november 1984 (USA)
Speltid101 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska, vietnamesiska
Budget$2,55 miljoner (uppskattat)
Intäkter$22,8 miljoner (USA)
UppföljareSaknad i strid 2
IMDb SFDb Elonet

Saknad i strid (engelsk originaltitel: Missing in Action) är en B-actionfilm från 1984 med Chuck Norris i huvudrollen. Filmen fick två uppföljare, en som utspelade sig före den första filmen, Saknad i strid 2 (1985), och en som utspelade sig efter, Saknad i strid 3 (1988).

Bakgrund och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen har sin bakgrund i ett tidigt filmmanus skrivet 1983 av James Cameron för filmen Rambo – First Blood II som cirkulerade i Hollywood. Saknad i strids handling är också mycket lik Rambos. De två första Saknad i strid-filmerna producerades parallellt och hade premiär innan uppföljaren till Rambo var klar, troligen för att kunna rida på Rambos popularitetsvåg. Ursprungligen skulle de komma i kronologisk ordning, men detta ändrades senare.

Saknad i strid fick överväldigande negativ kritik. Framför allt kritiserades den för att vara ett plagiatRambo-serien. Den anklagades även för att ge en onyanserad bild av vietnameser och asiater som genomonda.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Överste (Colonel) James Braddock (Chuck Norris) blev tillfångatagen under Vietnamkriget och satt i ett nordvietnamesiskt fångläger. Han lyckades fly. Tio år senare återvänder han till Ho Chi Minh-staden tillsammans med amerikanska utredare för att hitta amerikanska soldater som fortfarande är saknade i strid. Braddock reser vidare till Thailand där han möter sin gamla armévän Tuck (M. Emmet Walsh). Tillsammans tar de sig djupt in i den vietnamesiska djungeln för att befria krigsfångarna från General Trau (James Hong).

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]