Sales promotion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sales promotion (SP) är en sammanfattande benämning för olika säljfrämjande åtgärder. Hit hör till exempel personligt presentations- och föredragningsmaterial, butiksvideo, butiksmaterial, säljtävlingar och presentreklam.

Sales promotion är ett begrepp inom marknadsföring som innebär kortsiktiga planer, idéer och lösningar för att främja försäljningen och köpet av en produkt eller en tjänst.[1] Ett annat namn för sales promotions är säljstöd. Reklam och marknadsföring visar ofta för dig, genom olika kanaler, varför du ska köpa en produkt eller tjänst.

Sales promotion talar om för dig varför du ska köpa den produkten eller tjänsten just nu. Sales promotion innefattar säljfrämjande åtgärder för att konsumenten snabbare ska köpa produkten. Exempel på detta kan vara en insändare med en kupong på kattmat där du får 20 kronor rabatt när du köper den sorten en viss period, i den lokala tidningen.

Ett annat exempel kan vara ett erbjudande i det lokala reklambladet att din mataffär erbjuder alla kunder att köpa tre majsburkar för 10 kronor. Eller att du ser på TV-reklamen att du får ett par nya hörlurar på köpet om du köper den nya laptopen. Verktyg för att uppnå en snabbare försäljning, sales promotions, används av de flesta organisationer på något sätt.

The rapid growth of sales promotion[redigera | redigera wikitext]

Målet med sales promotion varier sig mycket och har väldigt breda gränser.[2] För att uppnå ett snabbt köp och för att komma åt den kortsiktiga kunden använder säljaren sig av consumer promotions. Målen för trade promotion inkluderar att Återförsäljare antingen för in nya varor in till lager, gör förköp eller framhäver företagets produkt för att ge dem mer plats på lagret.

Sales promotion används i stort sett alltid ihop med reklam, personlig försäljning, direkt marknadsföring eller andra verktyg för att framhäva försäljningen.[2] Consumer promotions måste nästan alltid vara annonserade. När ekonomin faller och försäljningen går dåligt är det lockande att erbjuda stora rabatter för att öka konsumtionen.

Dock är det oftast lättare att använda sig av sales promotion för att bygga upp produktens position på marknaden och bygga långvariga kundrelationer istället för att ha temporära produktbyten och kortsiktig försäljning.[2] Använder företagen sig av sales promotion på rätt sätt, har varje ”sales promotion verktyg” potential att bygga både kort- och långvariga kundrelationer.

Major sales promotion tools[redigera | redigera wikitext]

Företagen kan använda många verktyg för att nå säljfrämjande mål. Beskrivningar av de viktigaste konsument-, handels- och företagsfrämjande verktygen följer.[2]

Consumer promotions[redigera | redigera wikitext]

Consumer promotions är ett brett utbud av metoder som ett företag använder sig av för att locka till sig nya konsumenter samt att knyta starkare band till redan befintliga.[2]

Exempel på de vanligaste typer av consumer promotions som används är varuprover, kuponger, premier och även giveaways.

  • Varuprover är det mest effektiva sättet att locka till sig konsumenter vid lansering av en ny produkt eller då företaget vill höja entusiasmen kring en redan befintlig produkt. Detta är även det mest effektiva av consumer promotions, dock är det även det mest kostsamma alternativet. Vanligast är att dessa varuprover delas ut gratis eller till ett pris som ska täcka kostnaderna för proverna.
  • Kuponger är ett annat sätt att främja konsumenter på. Detta är den vanligaste metoden för företag och används numera inom alla branscher, genom att erbjuda kostnadsavdrag på varor i form av rabattkuponger ser konsumenten möjligheter att spara in genom att köpa. Kuponger har tidigare varit stort i USA men inte haft lika mycket inverkan på den Europeiska marknaden. På senare år har användandet av kuponger i blomstrat Europa då kuponger blivit tillgängliga via appar och hemsidor såsom coupons.com och Groupon. Även kuponger på medlemskort blir allt vanligare istället för de klassiska papperskupongerna.
  • McDonalds är ett typiskt företag som använder premier i form av leksaker och liknande i sina Happy Meals vilket visat sig väldigt populärt för att göra barnen nöjda under ett besök i deras restauranger. Man uppmuntrar konsumenter genom att erbjuda något extra utöver det dom köper
  • Giveaways är möjligtvis det bästa alternativet om man vill marknadsföra sin verksamhet samtidigt som man ger en gåva till kunden. Pennor, nyckelringar eller andra användbara produkter med företagets namn eller logotyp inpräntat på är typiska exempel på giveaways.

Trade promotion[redigera | redigera wikitext]

Tillverkarna riktar mer säljfrämjande utgifter till detaljister och grossister än vad de gör till de riktiga slutkonsumenterna.[2] Det som Trade promotion kan göra är att övertyga återförsäljarna att ta över ett märke eller ta över en produkt, skapa lagerutrymme, framhäva produkten i reklam som i sin tur gör att konsumenterna vill köpa produkten. Lagerutrymme är sällsynt nuförtiden så det har lett till att tillverkarna är tvungna att erbjuda ett prisavdragsersättningar eller återköpsgarantier och till och med fria varor till detaljisterna och grossisterna bara för att få in varorna på lagret och.

Tillverkarna använder sig av ett flertal olika säljfrämjande verktyg.[2] Flera verktyg som används inom consumer promotion såsom tävlingar, (premiums, displays) kan också användas som verktyg inom sales promotion. Tillverkarna kan använda sig av en rabatt på inköpspriset på varje enskilt inköp under en viss period som kallas price-off, off-invoice eller off-list. Tillverkarna kan erbjuda en ersättning för att i utbyte få återförsäljarna att framhäva deras produkt.

En reklamersättning kompenserar återförsäljarna för att de gör reklam för produkten.[2] Tillverkarna kan erbjuda gratisvaror till återförsäljare som köper en viss kvantitet av varor. Tillverkarna kan även ge återförsäljarna speciella artiklar med deras namn eller logga på , såsom pennor, kalendrar, anteckningsblock och så vidare för att framhäva en produkt eller helt enkelt tillverkaren själv.

Business promotion[redigera | redigera wikitext]

Företag lägger mycket energi på företagskampanjer varje år. De gör detta för att få nya kunder och det helst i flera led samt att motivera säljare. Det liknar sättet företagen marknadsför trade promotion men det finns två skillnader, de ställer ut på mässor och arrangerar handelstävlingar.[1]

Ett vanligt sätt för att visa upp sina produkter är att ställa ut på mässor, ha utställningar och att arrangera konferenser. Företagen kan på detta sätt lättare komma i kontakt med både gamla och nya kunder och hålla i utbildningar om produkterna.[2]

Handelstävlingar är också ett vanligt sätt för att öka sin försäljning. Företaget utformar tävligen så att resultatet säljarna gör är ett mätbart värde och så binder de den till en viss tid. Detta gör de för att motivera sina säljare och att under den perioden öka sin försäljning. Ofta har de något form av pris till den som vinner, till exempel pengar, resor eller gåvor.[2]

Utveckling av säljfrämjande program[redigera | redigera wikitext]

Det finns många beslut som ska tas när företagen utformar ett säljfrämjande program.[2] Ett säljfrämjande program är precis som det låter till för att öka försäljningen och detta kan göras på många sätt. De måste välja vilka säljare som får vara med och vilka kriterier som de måste uppnå. Det är viktigt med ett tydligt mål som varken är för lågt eller för högt.

Det är vanligt att företaget har ett erbjudande som kan ges ut på många olika sätt, till exempel direkt i affären, på internet eller via annonsering. De använder ofta flera sätt samtidigt. Det är viktigt att kampanjen inte är för lång för då försvinner ”köp nu”-känslan men även minst lika viktigt att den inte är för kort för då kan många missa kampanjen.

För att komma framåt i sin marknadsföring är det viktigt med en utvärdering av det säljfrämjande programmet. Under utvärderingen är det bra på att fokusera på om företaget fått nya kunder och om de förbättrat relationen till de långvariga kunderna de haft sen innan och hur det står sig i förhållande till utgifterna till kampanjen.

För att få ett lyckat säljsfrämjande program är det tydligt att företaget måste använda sig av de olika sätten i påverkansprocessen och sätta upp sitt mål, välja bästa vägen för att komma dit och sedan utvärdera resultatet.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Kotler, Armstrong, Parment, Philip, Gary, Anders (2013). Marknadsföring - Teori, strategi och praktik 
  2. ^ [a b c d e f g h i j k l] Kotler, Philip (2013). Principles of Marketing