Samland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Samland är halvön nordväst om Kaliningrad.

Samland (lyssna)(ryska: Земландский полуостров, Zemlandsky poluostrov) eller Sambia är en halvö i Kaliningrad oblast i Ryssland, och ligger vid Östersjöns sydöstra kust.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I dessa trakter syns svenskarna ha haft ett lydland på 700-talet. Under slutet av 900-talet skall kung Harald Blåtands ene son, Håkon ha regerat en tid i Samland. Senare kristnades landet av Knut den store, och även Knut den helige kämpade där. Tyska orden gjorde sig slutligen till herre över Samland, och 1249 grundlades där ett biskopsstift som lydde under ärkebiskopen i Riga. Biskopen residerade i Fischhausen och Königsberg. 1525 avstod den siste katolske biskopen sitt stift till hertig Albrekt av Preussen, men såsom protestantiskt bibehölls det ännu längre.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Samland har fått sitt namn från sambierna (semberna), en utdöd stam av pruser. Samland är namnet på halvön i de germanska språken. På polska och latin kallas halvön för Sambia, och på litauiska Semba.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sambia Peninsula, 6 september 2009.
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Samland, 1904–1926.